Dodik: Referendum nije o secesiji, priče o ratu su glupost

Region 20. sep 201623:24 > 23:29
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da referendum o Danu Republike nije referendum o secesiji, kako to mnogi žele da prikažu, ističući da u referendumskom pitanju - "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske" nema ničega što podrazumeva secesiju.

„Oni koji su u svetu uvek spekulisali i spinovali stvari, sada su to iskoristili da to naprave kao temu broj jedan u regionu“, rekao je Dodik za Radio-televiziju RS.

On tvrdi da je referendum prvi korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS, dodavši da je moguće da se Zakon o praznicima izmeni tako da se Bošnjacima, ako ne žele, omogući da ne obeležavaju Dan republike.

Ustavni sud BiH je naložio RS da promeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska za građane RS koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Dodik je dalje naveo da su prihvatljive i ideje da se 9. januar, umesto Dan republike, nazove danom državnosti, a da, ako i dalje bude osporavanja, bude nazvan danom nezavisnosti ili samostalnosti.

Komentarišući spekulacije da bi referendum u RS mogao izazvati novi rat u BiH, Dodik je rekao da su „gluposti priče da će biti rata“, te da takve priče imaju za cilj „zbunjivanja i prepadanje javnosti“.