Šta će biti s referendumom u RS

Region 18. sep 201617:08 > 19:11
Podeli:
Izvor: N1

I dalje su brojne reakcije nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od subote da se obustavi odluka o raspisivanju Referenduma o Danu RS-a. Čiji je potez sledeći - Tužilaštva ili OHR-a?

Za bošnjačke političare odluka Suda je logična, a za srpske opasna. Obustava odluke o raspisivanju refrenduma tumači se bar dvostruko, a razlikuju se i odgovori na pitanje ko će ga i kako sprečiti:

„Sada nam je potrebna promptna reakcija; prva faza će biti da sačekamo da vidimo kako će se naše institucije nositi sa tom poteškoćom, a veliko je pitanje da li će uspeti da se nose sa tom poteškoćom i izazovom“, kaže Lada Sadiković, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Za N1 je u Tužilaštvu rečeno da je ono može postupati samo nakon što Ustavni sud ustanovi da odluka nije izvršena i ko je za to kriv:

  U akademskim krugovima postoji skepsa kada je u pitanju sprečavanje referenduma:

„Referendum neće imati pravni učinak u ovoj zemlji, osim jednog dela mobilizacije, homogenizacije glasačnog tela; a nikakav pravni učinak u ovoj zemlji taj referendum nema. Zato što je pravni sistem ove zemlje takav da niko ne može kriminalce ili one koji negiraju BiH uhapsiti“, kaže Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Profesorka Sadiković smatra da je sva moć u rukama Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka kojem nisu potrebna bonska ovlašćenja, niti Savet za implementaciju mira: „Veće za impementaciju mira je organ koji se uzeo kao izvršni organ Ureda visokog predstavnika; on nije direktno sadržan u Opštem mirovnom sporazumu“.

No iz Ureda visokog predstavnika poruka vlastima da se uzdrže od referenduma: „Osporavanje njegovih nadležnosti (Ustavnog suda) održavanjem referenduma predstavljalo bi direktno i ozbiljno kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo uticaj na stabilnost zemlje“.

Zabrinutost OHR-a deli i američka ambasada i predstavnici Evropske unije. Bosnu i Hercegovinu pozivaju da ustraje na evropskom putu, a RS da se uzdrži od referenduma.