Ukinut pritvor osumnjičenima za terorizam u BiH

Region 11. dec 201418:30 > 18:42
Izvor: N1

Sud Bosne i Hercegovine je doneo rešenje kojim je ukinut pritvor i određene mere zabrane četvorici osumnjičenih za terorizam i javno podsticanje na terorističke aktivnosti u predmetu Husein Bosnić i drugi.

Sud BiH je, na predlog državnog Tužilaštva, Salki Imamoviću, Mehmedu Tutmiću, Enveru Laliću i Fikretu Hadžiću zabranio napuštanje mesta boravka, putovanja, privremeno im je oduzeo putne isprave, a zabranjeno im je i korištenje lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine. Oni imaju obavezu da se svakodnevno javljaju nadležnom državnom organu.

Salko Imamović i Mehmed Tutmić osumnjičeni su za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, a Enver Lalić i Fikret Hadžić osumnjičeni su za organizovanje terorističke grupe i finansiranje terorističkih aktivnosti, saopšteno je iz Suda BiH.

Husein Bilal Bosnić je sa još 15 pripadnika selefijske zajednice uhapšen 3. septembra u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) kodnog naziva „Damask“, zbog sumnje da je organizovao terorističke grupe, te javno podsticao na terorističke aktivnosti.