Reljić: Hapšenje "špijuna" vest za dnevno-politički obračun

Region 03. sep. 201611:10 > 11:12
Podeli:
Izvor: N1

Smiljan Reljić, nekadašnji direktor bivše hrvatske tajne služne SZUP, ocenjuje za N1 da je sam način objavljivanja hapšenja navodno osumnjičenog za špijunažu dokaz da se radi o nečemu što se koristi u dnevno-političke svrhe. Smatra da osumnjičeni Čedo Čolović nije čovek koji bi mogao da dopre do velikih državnih tajni i da ih proda bilo kome.

Čedo Čolović je, kako je saznala reporterka N1 koja je danas u njegovom rodnom mestu Drnišu, bio je tu pre 20-ak dana.

Smiljan Reljić, koji je takođe rodom iz Drniša, a i bivši je direktor SZUP (Služba za zaštitu ustavnog poretka Hrvatske, tajna služba iz devedesetih godina) kaže da Čolovića lično ne poznaje, ali da ima dovoljno informacija da „može locirati tačno o kome se radi“.

„To je čovek koji je pripadao partijskim strukturama pre devedesetih, pre demokratskih promena i na tome je gradio karijeru, on i članovi njegove porodice. Nakon toga se, kao velika većina takvih, priklonio pobunjenim Srbima i imao jednu važnih ulogu u njihovim strukturama na ovom prostoru“,  rekao je.

Koliko znam, za vreme Domovinskog rata bio je ranjen, kao pripadnik Vojske Krajine, a nakon toga je našao utočište u Srbiji, i gradio nekakav svoj život na ovome prostoru, naveo je.

Reljić tvrdi da je on imao neke informacije o bezbednosnom nadzoru, ne bi se ni vraćao pre 20 dana u Drniš.

On negira da je moguće da je njegov motiv, kako se spekuliše u srpskoj javnosti, to da ne bude gonjen za ratne zločine, a da zauzvrat špijunira. „Zakon o oprostu je jasan – osim onih protiv kojih je dignuta optužnica za ratne zločine, su slobodni ljudi“, kaže Reljić.

Reljić navodi da mu ova priča izgleda kao traženje razloga a za dnevno-političke obračun: „Vučić to koristi, jer očito da se radi o čoveku koji ne voli ništa što je hrvatsko, što je sa one strane Drine, i ima unutrašnje probleme, i nakon ovog Junkerovog pisma i stava EK, traži načine kako da mobilizuje svoj narod… A ima veze i sa ovom situacijom u kojoj smo mi sada, sa kampanjom. Mislim da je ovo – tresla se brda, mislim da će izaći mali miš“.

On kaže da ne misli da će ovo da uplaši srpsko stanoviništvo. Odnosi jesu poremećeni, ali da su bolji iz dana u dan i da neće ti izolovani slučajevi uticati na život, dodaje.

Ako se zna milje odakle je taj čovek potekao, zna se da on nije dobar ni za Srbe, kaže Reljić koji naglašava Čolovićevu „komunističku prošlost“..

On smatra da je način objavljivanja ove informacije zapravo dokaz da se radi o nečemu što se koristi u dnevno-političke svrhe. U takvim situacijama, dodaje, između dve države postoje kanali i linije kojima se takve situacije raščišćavaju.

Službe delegiraju prvo svoje oficire za vezu, ovde očito nije bilo tog interesa, već je cilj bio da se napravi neka senzacija, Hrvati prikažu kao loši momci, da se EU čak možda kaže – vi nama dajete po prstima, a oni nas špijuniranju, ocenjuje.

„Pretpostavljam da ovaj Čolović nije taj čovek koji bi mogao dopreti do najviših državnih tajni i prodati ih bilo kome, pa tako i Hrvatskoj“, dodao je.

Nama Srbija nije nikakav ozbiljan problem, kaže Reljić dodajući da neće biti nekog „špijunskog rata“, kako se spekuliše po novinama. Ne verujem u špijunske igre, Hrvatska je ušla u jednu fazu mira i profesionalizma, verujem da je sistem bezbednosti Hrvatske stabilan, mi imamo milion drugih tema, koje su nam zabrinjavajuće, Srbija nema to mesto, dodao je.

N1 je bio danas u Drnišu. Pogledajte šta je rekao Reljić i meštani koji ga poznaju: