Pusić: Prestati s preterivanjem prema Srbiji i BiH

Region 27. avg 201613:03 > 13:05
Izvor: PIXSELL/Tomislav Miletić

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić poručila je da u predizbornoj kampanji treba prestati sa preterivanjem u odnosu na Srbiju i BiH, a da bi o Zakonu o regionalnoj jurisdikciji trebalo bilateralno pregovarati kako bi se garantovala sigurnost građana i uklonio povod za večno vraćanje na ustaše i četnike.

„U predizbornoj kampanji se nažalost često govore preterane stvari. Nacionalni naboj je i kod nas, a i u zamljama u našem susedstvu, postao gotovo standardni instrument političkog nadmetanja. Mislim da s time treba prekinuti“, napisala je Pusić na svom Facebook profilu.

Ocenila je da nijedna država nastala devedesetih prošlog veka nije savršena i da svi imaju još mnogo posla, „BiH verovatno više od drugih, ali najmanje svojom krivicom“.

Pusć smatra da je u posljednjih 25 godina toliko destrukcije bilo usmereno na tu zemlju da je impresivno da ipak uspeva da se održi na nogama.

„Što se Srbije tiče, odnosi sa Hrvatskom od kraja rata nisu nikada bili lošiji nego danas, što nikome nije u interesu“, smatra Pusić i naglašava da Srbija ima vlast kakvu su njeni građani izabrali, a odnosi između dve zemlje ne mogu da se zasnivaju na simpatiji ili antipatiji, odnosno ljubavi ili mržnji, već na racionalnom interesu.

Ona dodaje da je srpski Zakon o regionalnoj jurisdikciji neodrživ i štetan i za međusobne odnose dve države i u kontekstu Evropske unije. Prema njenom mipljenju, o tom zakonu bi trebalo bilateralno pregovarati kako bi se garantovala sigurnost građana i uklonio „trajni povod za večno vraćanje na ustaše i četnike“.