Medved: Srbija svoje norme da prilagodi civilizacijskim

Region 24. avg 201622:45 > 22:48
Izvor: N1

Ministar branitelja u Hrvatskoj Tomo Medved je, gostujući u Dnevniku N1, rekao da će Šešelj biti uhapšen ukoliko pokuša da uđe u tu zemlju.

Osvrćući se na optužnicu koja je protiv Branimira Glavaša podignuta u Srbiji, kaže da je pravno neprihvatljiva, jer je Hrvatska branila svoju teritoriju. Srbija mora da stavi taj zakon van snage, i da celu svoju normu prilagodi civilizacijskim.

„Imamo saznanja koliko smo zvanično primili od Ministarstva pravosuđa. Mi smo zaduženi za pravnu i socijalnu sigurnost branitelja. Dugi niz godina u Hrvatskoj se niko nije time bavio. Po tom zakonu o regionalnoj jurisdikciji iz 2003. mnogi hrvatski branitelji su osumnjičeni za teška krivična dela i ratne zločine na području Hrvatske. To je neprihvatljivo i istorijske činjenice su jasne – mi smo na teritoriji Hrvatske vodili oslobodilački rat. S obzirom na to da su Srbi iz Hrvatske odveli preko 20 hiljada branitelja i civila na područje Srbije, u tamošnje logore i silom i mučenjem iznudili određene iskaze, tragično je da se ti iskazi danas koriste u tim optužnicama. Srbija je, po tom zakonu, dala sebi pravo koje ne može imati – progoniti hrvatske branitelje“, rekao je Medved.

On je dodao da su optužnice apsolutno pravno neprihvatljive. „Iz razloga što Hrvatska nije vodila osvajački rat, već je branila svoju teritoriju. Srbija daje sebi pravo koje ne može imati. Branitelji će dobiti svu pravnu pomoć, ali Ministarstvo i Vlada će poduzeti sve da se taj zakon makne. U nekima od optužnica se govori o presudama iz 1992. gde je tada vojni sud bivše vojske osudio na smrtnu kaznu branitelje zbog oružane pobune protiv Jugoslavije. Tu je niz segmenata koji su za Hrvatsku neprihvatljivi. Srbija mora staviti van snage taj zakon, odnosno celu svoju normu prilagoditi civlizacijskim normama“, dodao je.

Na najavu Vojislava Šešelja da će doći u Zagreb, rekao je da mu taj diplomatski pasoš ništa ne znači.

„Predložio bih navedenom da se pozabavi svojim presudama. Ni u kom slučaju ne može ući, a ukoliko uđe, na graničnom prelazu biće uhapšen. Previše zločina je počinio na teritoriji Hrvatske i nedopustivo je da se pusti“, kaže-

Aleksandar Vučić prvo je rekao da će doći u Dubrovnik pa je od toga odustao. Na pitanje da li je dobar trenutak za takve sastanke, hrvatski ministar kaže da je uvek dobar trenutak „ukoliko želimo da se problemi reše“.

„Ako ih izbegavamo nikad nije dobar. Ako se Srbija želi suočiti i postati članica EU, mora uskladiti svoj pravni sistem s normama. Srbija se bez istorije mora uhvatiti ozbiljnog posla i suočiti se sa svojom prošloću, Hrvatska jasno i nedvosmisleno stavlja pred Srbiju zahteve koji su jasno deklarisani i ne radi se o nikakvoj nepotrebnoj histeriji i svađi“, zaključio je.