Učenici u Jajcu ne žele razdvajanje, političari ne odustaju

Region 16. avg. 201618:54 > 19:24
Podeli:
Izvor: N1

Neće biti treće srednje škole u Jajcu. Učenici, koji su se proteklih meseci borili protiv razdvajanja na nacionalnoj osnovi, dobili su prvu bitku, ali ne i rat. Političari nisu rešili problem ravnospravnosti đaka, niti su odustali od otvaranja škole za bošnjačku decu.

Pobedilo je drugrastvo. U septembru će srednjoškolci iz Jajca svih nacionalnosti u iste klupe. To je rezultat višemesečne pobune učenika protiv otvaranja nove škole namenjene bošnjačkoj deci. 

U postojeće dve škole program rada je na hrvatskom jeziku i na svedočanstvima koja su namenjena i bošnjačkoj i srpskoj deci je grb nepostojeće Herceg-Bosne.

„Rešenje je uvesti nacionalne grupe predmeta i sprovesti ravnopravnost prema svim učenicima i grb da bude odgovarajući nacionalnoj pripadnosti određenog učenika“, kaže Tarik Šehić – učenik.

Vlasti Srednjobosanskog kantona rešenje su videli u otvaranju nove škole sa nacionalnom grupom predmeta i programom na bosanskom jeziku. Načelnik Jajca kaže da se od toga nije odustalo i da škola ove godine nije otvorena iz tehničkih razloga, jer je upis učenika već završen.

„Ja sam za to da se dođe do boljeg statusa đaka, svih koji pohađaju srednje škole, a posebno Bošnjaka, zato što su u najvećem broju, jer 18 godina imamo diskriminaciju, izučavanje nastave na hrvatskom planu i programu, imamo izučavanje udžbenika koji se izdaju i štampaju u Zagrebu, što nije primereno državi i gradu u kojem živimo“, smatra načelnik Edin Hozen.

I učenici traže ravnopravnost, ali pod istim krovom. Na razdvajanje ne pristaju. Izlaskom na ulice, prošlog meseca, poručili su da hoće iste uslove za pripadnike sva tri konstitutivna naroda. Nisu ih podržali političari, nastavnici, niti sugrađani.

„Bilo je podrške i dosta pozitivnih komentara preko društvenih mreža. Međutim, to je samo ono pisanje svaka vam čast, a ništa uživo da nam neko pruži podršku“, kazao je učenik Tarik Šehić.

„Mi se nadamo da će nas podržati, da će prestati da ćute, jer ovo je njihov problem koliko i naš. I njhova deca idu u školu i oni bi trebalo da se uključei a ne da ćute“, kaže Ivica Jukanović, učenik.

Ako se ne odustane od nove škole, učenici najavljuju nastavak borbe. Nameravaju da stupe u kontakt sa svojim vršnjacima u drugim gradovima. Te borbu protiv podeljenosti da šire na teritoriji cijele BiH.