Ko su "snage kaosa" u Hrvatskoj, Srbi i Milanović ili…

Region 14. avg 201618:02 > 19:11
Podeli:
Izvor: N1

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić izazvao je žestoke reakcije svojom izjavom da bi, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru pala ispod 30 posto i izgubila pravo na dvojezične natpise.

Reagovao je SDSS, ali i vukovarski gradonačelnik koji je za sve probleme s ćirilicom u tom gradu optužio prethodnu Vladu Zorana Milanovića.

Pitanje ćirilice otvorio je popis stanovništva iz 2011. godine koji je pokazao da građani srpske nacionalnosti čine 35 posto vukovarskog stanovništva. Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina time su stvoreni uslovi za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru.

Tri godine kasnije ministar Orepić krenuo je u borbu protiv lažnih prebivališta. Poručuje – kada se izbrišu sva lažna prebivališta srpska manjina neće imati potrebnih 30 posto za uvođenje dvojezičnosti.

„Uspostavljanje reda na ovom kao i na bilo kojem drugom području funkcioniranja države ne sme doći u pitanje bez obzira da li će ugroziti bilo čije pojedinačne ili grupne materijalne i/ili političke interese. Lažnim prebivalištima su manipulisali mnogi i vreme je da se s tim prestane. Gospodine Pupovac, u više navrata smo razgovarali i smatram da bi vam trebalo biti jasno da nemam nameru obmanjivati javnost niti baviti se ćirilicom u Vukovaru“, kazao je Orepić u reakciji na Pupovčevu zabrinutost zbog njegove izjave.

Pupovac mu u je odgovorio da nema ništa protiv da ministar radi svoj posao, ali da nije njegov posao da govori o načinu ostvarivanju manjinskih prava: „Ministar nema nadležnosti da menja popis stanovništva niti ima nadležnosti da ga organizuje. I svojom izjavom je obmanuo javnost i svojom izjavom je optužio srpsku zajednicu da manipuliše stanovništvom odnosno popisom, evidencijom o prebivalištu“.

Gradonačelnik Vukovara Penava optužio je Pupovca, ali i čitavu Milanovićevu vladu da nije htela na zahtev gradskih vlasti provesti novi popis stanovništva u Vukovaru: „Očito da to ne odgovara nekim akterima na političkoj sceni, ja sam sklon nazvati ih kreatorima kaosa koji su koristili nerealne i lažne podatke u svrhu ostvarivanja svojih sebičnih političkih ciljeva, a nauštrb grada Vukovara“.

U obranu Orepića stao je i njegov stranački kolega Panenić povodom Dana sećanja na zatvorenike neprijateljskih logora tokom Domovinskog rata: „Ako pratimo danas koliko se govori o prebivalištima, pogotovo ovde u Vukovaru, srpske nacionalne manjine izgleda da Srbi kad se bore za to zaborave i na sve ove naše branitelje koji su prošli kroz logore u Srbiji“.

Pitanje ćirilice ponovno se ovime vratilo u fokus javnosti i zakuvalo ne samo predizbornu kampanju već i odnose Hrvatske i Srbije koji su ionako na klimavim nogama.