Dodik posetio Srebrenicu i razgovarao sa građanima

Region 14. avg 201613:15 > 20:29
Podeli:
Izvor: Srna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u poseti Srebrenici gde se obratio građanima. On je poručio da je Srebrenica sastavni deo RS i da on ne vidi način da se u tom mestu raspiše referendum. Građane je pozvao da podrže Mladena Grujičića za načelnika opštine.

„Evo svedoci smo da se sada govori o referendumu u Srebrenici. Moramo se koristiti činjenicama, a one kažu da je Srebrenica sastavni deo Republike Srpske. Pitanje granica i razgraničenja je regulisano aneksom 2. Dejtonskog mirovnog sporazuma i ja ne vidim način da se raspiše referendum u Srebrenici“, rekao je Dodik građanima na tribini u Domu kulture Srebrenica.

Ova Dodikova izjava došla je kao reakcija na najavu Sadika Ahmetovića, potpredsednik Stranke demokratske akcije i poslanik u parlamentu BiH, da će ta stranka predložiti referendum o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske. 

Dodik je građane Srebrenice pozvao da podrže Mladena Grujičića za načelnika opštine i da na taj način, kako je rekao, prekinu politiku „favorizovanja jedne strane u ovoj opštini“.

On je rekao da je lokalna vlast u Srebrenici do sada zloupotrebljavala svaku vrstu pomoći, međunarodne, pa i iz Srbije, na štetu srpskog stanovništva, što je nedopustivo.

„Niko nije rekao da ne treba pomoći Bošnjacima iz tih sredstava, ali sredstva koja je dala Srbija ovde se ne upotrebljavaju objektivno. Danas sam mogao da čujem da se ta sredstva pokušavaju, koriste ili su već uvrštena u projekte za pravljenje mostova koji vode do vikendice Ćamila Durakovića i nigde više, a da u srpskim selima ne možete da prođete od prokopanih puteva“, rekao je Dodik, dodajući da će o svemu upoznati vlast u Srbiji.

Poziv na referendum o Danu RS

Dodik je pozvao Srbe u Srebrenici da izađu na referendum o Danu Republike Srpske 25. septembra, da to učine mirno i bez tenzija.

„Valjda niko ne očekuje, pogotovo ovi iz američke i britanske ambasade, da Srbi prihvate da Bakir Izetbegović zahtevom ukine Dan Republike za koji su glasala tri stranca i dva Bošnjaka i da mi na to ćutimo. Ne može Bakir Izetbegović određivati šta je naš datum, ali je ogavno što britanska i američka ambasada na ovaj način služe interesima, pre svega, Bošnjaka. Nama je odavno jasno da se američka amasadorka ne meša u svoj posao ovde i da taj posao kreiraju domaći lokalni muslimani, koji se nalaze u njihovoj ambasadi, i oni pišu saopštenja. Bilo bi dobro da pročitaju sve i upute se u dokumentaciju“, kaže Dodik.

Ovom događaju nije prisustvovao niko od bošnjačkih predstavnika lokalne vlasti. Dodik je posle tribine zajedno s građanima prošetao ulicama Srebrenice.

Pre dolaska u Srebrenicu, predsednik RS je poručio da se u tom mestu nije desio genocid i da je Alija Zetbegović žrtvovao Srebrenicu. Dodao je da mora poštovati tragedija svih i prekinuti neistina.

Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poručio je povodom Dodikove izjave da predsednik RS zna da postoji „odgovor na njegove gluposti i rušenje države Bosne i Hercegovine“.

„Njegov dolazak u Srebrenicu je demonstracija sile. Siguran sam da je s njim došlo mnogo policajaca koji su imali za cilj da zastraše Bošnjake u Srebrenici, ali to su ljudi koji su preživeli genocid i ne poznaju strah. Njegov dolazak će samo podići destrukciju društva, ne samo u ovom gradu, već u celoj Bosni i Hercegovini“, rekao je za Ahmetović.

Iz Srebrenice izveštava reporter N1 Boris Brezo:

Nema govora o izlasku Srebrenice iz RS

Nema govora o izlasku Srebrenice iz Republike Srpske jer je ona teritorijalno njen sastavni deo, rekao je Milorad Dodik.

Ideja o referendumu o izdvajanju te opštine iz ustavno-pravnog sistema Srpske, koju su izneli predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, neizvodljiva je, naveo je Dodik, jer je u suprotnosti sa Dejtonskim ustavom, ali i pravima Srba u toj lokalnoj zajednici.

On je građanima Srebrenice na tribini „Reč predsednika“ ponovio da se u Srebrenici tokom 1995. nije desio genocid i da je bivši predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, naveo je, žrtvovao tu opštinu.

Predsednik RS je dodao da se mora poštovati tragedija svih naroda i prekinuti s neistinama.