Uspeo protest đaka u Jajcu: Nema nove škole i novih podela

Region 13. avg. 201618:45 > 18:49
Podeli:
Izvor: N1

Škola koja bi trebalo da radi po bosanskom planu i programu u Jajcu ipak neće biti građena, a od naredne školske godine u svim školama na području Srednjebosanskog kantona (SBK) trebalo bi da bude uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svedočanstvima. To znači da su protesti dece u Jajcu protiv podela uspeli.

Ministarka obrazovana Katica Čerkez potvrdila je za Nezavisne novine da ima informaciju da će Odluka o novoj školi biti obustavljena.

Televizija N1 je u više navrata razgovarala sa decom iz Jajca koji su bili protiv osnivanja škole koja bi ih podelila na Bošnjake i Hrvate. Deca su najavljivala i bojkot nastave u školskoj 2016/2017 godini, ukoliko se sprovede Odluka Skupštine SBK o novoj školi.

Danas ne kriju svoje zadovoljstvo i kažu da se borba isplatila. Učenik Ivica Jukanović rekao je kod njih vlada veliko veselje.

„Kako kod mene tako i kod mog tima je velika radost, ali i kod naših sugradjana“,rekao je ovaj učenik.

I učenik Tarik Šehić potvrdio je da će Odluka o školi biti obustavljena.

Dugogodišnji studentski aktivista iz Jajca Samir Beharić kaže da iako još uvek ne postoji formalna odluka o obustavljanju osnivanja škole, to je praktično rešena stvar. I sam je iznenađen kako se to dogodilo, bio je u kontaktima sa političarima iz tog grada, i nije bilo naznake da će se nešto ovakvo desiti.

„Ne znam uzrok promene odluke, niti motiv, ali ovo je velika stvar. Bitna je stvar da su učenici uspeli u svojoj nameri, iako nisu imali podršku ni roditelja, ni profesora koji su zaista sramno ćutali sve vreme, ni lokalne zajednice“, kaže Beharić.

Prema njegovim informacijama Opština Jajce će „odbiti da se implementira Odluka“, a pošto Skupština Kantona ne može da poništi svoju odluku sve će biti obavljeno u dogovoru sa Opštinom.

„Ovo je direktna promena Odluke Skupštine Kantona i dokaz da i srednjoškolci uz jak pritisak mogu da promene odluke političara“, ističe Samir Beharić.