Pupovac: Srbi zabrinuti zbog Orepićeviih tvrdnji

Region 13. avg 201622:02 > 22:05
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da je srpska manjina u Hrvatskoj zabrinuta i uplašena optužbama hrvatskog ministra policije u tehničkom mandatu Vlaha Orepića da manipuliše prijavom prebivališta.

„Kada kao ministar unutrašnjih poslova ne znate ili namerno previđate razliku između Zakona o prebivalištu, Zakona o popisu birača i Zakona o popisu stanovništva, onda postoje svi razlozi za pitanje – da li postoje elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava?“, naveo je Pupovac.

On je naveo da se pravo manjine na službenu upotrebu jezika i pisma ne zasniva na popisu birača već na popisu stanovništva i poručio Orepiću da ne obmanjuje javnost da će time rešiti problem ćirilice.

„Kada ministar ne poznaje odredbe Krivičnog zakona kojima se sankcioniše podsticanje na nacionalnu i versku mržnju i nasilje, te veličanje fašističkih ideja i pokreta, kao što je bio slučaj u Srbu, kada ministar ne dopušta mirne proteste, ali dopušta profašističko nasilje, onda to predstavlja dodatni razlog za bojazan za opštu bezbednost u Hrvatskoj“, upozorava Pupovac.

On je naveo da se Orepić teško kompromitovao kada je izjave i postupke predsednika Autohtone-Hrvatske stranke prava Dražena Kelemineca, pukovnika HOS-a Marka Skeje i Marka Perkovića Tompsona svrstao u kategoriju političkog delovanja koje je možda štetno za proslavu „Oluje“, ali ne i za slobodu političkog delovanja i za vrednosti ustavnog poretka.