Na zapadnom Balkanu ništa novo – retorika i protestne note

Region 30. jul 201617:34 > 19:01
Izvor: Wikipedia / www.wegenwiki.nl

Protestne note i zapaljiva retorika poslednjih dana postali su način komunikacije među zemljama u regionu. Analitičari upozoravaju da oštre reči između Beograda, Zagreba i Sarajeva mogu imati dugoročne posledice na odnose među susedima.

Uzavrela atmosfera u regionu, ali ne samo zbog visokih letnjih temepratura već i zbog izjava predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske poslednjih dana. Iz Vlade Srbije poručuju da Srbija neće trpeti provokacije, ali da će voditi politiku hladne glave.

„Salve neopreznih izjava, provokativnih izjava ili još gore postupaka samo svedoče o nečijoj državničkoj nedoraslosti. Ja sam ponosan što je Srbija država s doraslim državnicima koji znaju da svaka njihova reč nekog od naših sunarodnika može da košta bezbednosti u zemljama regiona“, kaže ministar pravde Nikola Selaković.

Ulje na vatru odnosa u regionu dolio je u petak predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović koji je doveo u vezu posete srpskih zvaničnika Banjaluci i njegovu posetu Novom Pazaru na šta su stigle oštre reakcije iz Beograda. Za bivšeg člana Predsedništva BiH, te reakcije su preterane:

„Bakir Izetbegović nije uradio ništa loše niti je uradio bilo šta što bi moglo remetiti odnose dve zemlje. Sasvim je druga stvar što Aleksandar Vulin, ali i pojedini ministri koriste svaku priliku ma kako besmislena bila, da glume opasne jastrebe“, smatra Željko Komšić.

Srbija je inače u petak uputila protestnu notu zvaničnom Sarajevu zbog snimka iz BiH na kojem naoružane osobe spaljuju zastave Srbije. Po dve protestne note Srbija je prethodnih dana razmenila i sa Hrvatskom zbog ukidanja presude Alojziju Stepincu i poništavanja presude Branimiru Glavašu.

Analitičari upozoravaju su za obnavljanje dobrih donosa koji se lako naruše potrebne godine.

„U takvom jednom okruženju gde svi govore ‘okrenimo se budućnosti’, i najmanji incident je dobvoljan da se i jedna i druga i treća strana vrate u rovove prošlosti, traži posebnu odgovornost političara“, kaže Zoran Pusić.

Novi izazov za regionalne odnose sledi već tokom sledeće nedelje kada se u Hrvatskoj proslavlja Dan domovinske zahvalnosti, a u Srbiji žali zbog poginulih i proteranih u akciji Oluja.