Jutarnji list: Vesna Pusić se ne povlači iz trke u UN

Region 23. jul 201618:49 > 18:55
Izvor: N1

U prvom krugu glasanja bivša hrvatska ministarka inostranih poslova i počasna predsednica HNS u konkurenciji 12 kandidata zauzela je 11. mesto.

Uprkos veoma slabom rezultatu prilikom prvog glasanja u Savetu bezbednosti, Vesna Pusić još ne namerava da povuče kandidaturu za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, objavio je Jutarnji list, pozivajući se na njenog bliskog saradnika.

Član njenog tima rekao je za Jutarnji da, uprkos tome, smatra da kandidatura Vesne Pusić nije bila neuspešna.

Prvo, ona je u svom programu precizno ukazala na najveće probleme i na načine na koje ih treba rešavati. Osim toga, iako nije imala podršku državnog vrha, časno i kvalitetno je predstavljala Hrvatsku, i konačno, sada se vidi kolika hipokrizija vlada u svetskoj politici jer su mesecima skoro svi predstavnici UN izjavljivali da je vreme da funkciju generalnog sekretara preuzme žena, a onda su najviše glasova dodelili muškim kandidatima, rečeno je Jutarnjem.

Što se tiče državnog vrha, ističe se, niko nije tužan zbog ovakvog raspleta.

„Pre sedam dana sam znao šta će se dogoditi. Mislim da bi bilo najbolje kad bi se časno povukla“, kratko je prokomentarisao jedan visoki državni funkcioner, koji je želeo da ostane anoniman.