Grabar Kitarović zabrinuta zbog uticaja Rusije na Balkanu

Region 08. jul 201616:31 > 16:34
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je na samitu NATO u Varšavi da je zabrinuta zbog ruskog uticaja na Balkanu i zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Srbije i istakla da EU i NATO treba da ostave otvorena vrata za države jugoistočne Evrope, kako bi se suprotstavile uticaju Rusije u regionu.

Proteklih nekoliko godina videli smo nekoliko aspekata uticaja Rusije – aktivno ekonomsko i finansijsko prisustvo kao i pokušaje da se utiče na naše obaveštajne službe, rekla je Kitarović, prenosi Sputnik.

Prema njenom mišljenju, najbolji odgovor bi bio ne samo da se drže otvorena vrata, već i da se prave konkretni koraci na putu zemalja jugoistočne Evrope prema EU i posebno NATO.

Kitarović je naglasila da Rusija aktivno sarađuje sa nekoliko država regiona, a izdvojila je Srbiju, sa kojom, kako je naglasila, čak izvodi zajedničke vojne vežbe, kao što je ”Slovensko bratstvo“, planirano za oktobar.

To nas posebno brine, kazala je predsednica Hrvatske.

Đukanović: NATO prirodan izbor

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je želju zemlje da uđe u NATO nazvao prirodnim izborom.

Članstvo u NATO je prirodan korak za savremenu Crnu Goru. To je civilizacijski izbor, rekao je Đukanović, izrazivši nadu da proces pridruživanja Crne Gore neće dugo trajati.

Očekujemo da će proces ratifikacije protokola o stupanju Crne Gore uspešno proći u zemljama NATO u razumnom roku, kazao je Đukanović.