Protest učenika u Jajcu: Ne želimo podele

Region 08. jul 201612:23 > 13:00
Podeli:
Izvor: N1

Dvadesetak učenika srednjih škola iz Jajca se okupilo kako bi mirnom šetnjom i protestima iskazali nezadovoljstvo najavljenom podelom učenika.

Podsetimo, poslanici u Skupštini Srednjobosanskog kantona podržali su inicijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu na bosanskom jeziku.

Ministarka obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez naglasila je da osnivanje mešovite srednje škole u Jajcu, koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBK.

Ekipa N1 televizije je bila na protestima i razgovarala sa učenicima koji ne žele podele i koji kažu da se međusobno svi odlično slažu.

„Želimo da poručimo da ne želimo da nam se dele škole, ali to nije jedino. Želimo da smo u školi svi ravnopravni. Želimo da Bošnjaci dobiju svoja svedočanstva i da dobijemo nacionalnu grupu predmeta i to su naši zahtevi“, rekao je Ivica Jukanović koji je završio drugi razred Srednje strukovne škole za kuvara.

On je dodao da svi idu zajedno u školu, ali da se druže i van nastave.

„Svi se dobro slažemo. Izlazimo zajedno, treniramo i skoro stalno smo skupa. Ova podela bi bila suluda, jer smo se mi navikli jedni na druge“, objašnjava on.

S obzirom da je raspust, deca srpske nacionalnosti su otišla, pa ih danas nije bilo na protestima. Uprkos tome, zastava Srbije se našla na protestima, a nosio je Ivica – učenik hrvatske nacionalnosti.

„Ja želim predstavljati njih, jer nisu bili u mogućnosti da dođu na proteste. Mislim da mi niko nije zamerio“, kaže on.

Dodao je da ima roditelja koji su u državnoj organizaciji pa se njihova deca ne smeju pridružiti protestima.

„Ne želimo podele. Svi se družimo zajedno i slažemo se. Nakon što smo bili odvojeni u osnovnoj, bilo je prekrasno kada smo počeli da idemo zajedno u srednju školu. Sve ćemo učiniti da nas ne podele“, istakla je Admira Kasum koja je naglasila da joj kao ne smeta šahovnica na svedočanstvu.

Učenike je danas posetio ambasador Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini i dao im podršku.