Pobuna đaka u Jajcu: Ne delite nas na Hrvate i Bošnjake

Region 22. jun. 201618:18 > 23. jun. 2016 19:33
Podeli:
Izvor: N1

Isti broj Hrvata i Bošnjaka živi u Jajcu. Imaju dve srednje škole sa planom i programom na hrvatskom jeziku, a deci se izdaju svedočanstva sa grbom nepostojeće Herceg Bosne. Vlasti sada žele da decu razdvoje u različite škole, a ona poručuju: stop deljenju - nađite rešenje prihvatljivo za sve.

Ivica i Tarik su išli u odvojene osnovne škole. Jedan u školu za hrvatsku, a drugi za bošnjačku decu. Polaskom u srednju školu prvi put im se ukazala prilika da sede u klupama sa svojim vršnjacima druge nacionalnosti i vere.

“U osnovnoj školi sam imao toliko onih koje sam mrzeo. Danas kako nas je ova škola spojila, svi smo super. Postali smo prijatelji, izlazimo na kafe. Prvo polugodište nam je samo upoznavanje ko je kakav, a već drugo mi se složimo svi“, rekao je učenik Ivica Jukanović.

Tarik Šehić kaže da ima prijatelje među Hrvatima koji su mu bolji nego neki njegove vere.

„Poštujemo se i nemamo problema kao u osnovnoj školi“, reči su Tarika Šehića.

Zvanično plan i program u dve srednje škole izvodi se na hrvatskom jeziku za svu decu. Svi dobijaju i svedočanstva sa državnim, kantonalnim ali i grbom nepostojeće Herceg Bosne. Skupština i Vlada Srednjobosanskog kantona podržali su inicijativu za osnivanje srednje škole sa planom i programom na bosanskom jeziku.

“Kada je u pitanju ta oblast školstva osećamo se kao nacionalna manjina. Ni mi ne želimo da se deca dele. Ali ovo što se dešava je nama od Ministarstva ponuđeno uzmi ili ostavi i mi nemamo izbora. Sada govorim kao Bošnjak, naša deca nemaju izbora“, kaže Edin Hozan, načelnik Jajca.

Bošnjačka deca, kojih je brojčano koliko i hrvatske, u ovim školama imaju bosanski jezik i islamsku veronauku. Srpska su u manjini i ćirilice nema. Grupa učenika iz obe srednje škole organizovano se protivi razdvajanju. Izlaskom na ulice tražiće od vlasti da nađu rešenje za sve, ali pod istim krovom.

“Na protestima ćemo pokušati da organizujemo da budu tri učenika koji će nositi tri zastave. Jedan će nostiti bosansku, jedan hrvatsku, jedan srpsku“, rekao je Ivica Jukanović.

Poruke ovih učenika za sada su ozbiljno shvatili jedino u Oebsu.

Zvanični podaci pokazuju da u Jajcu nema napada i incidenata na nacionalnoj osnovi. Mladi kažu da se podele osete.

“Kad su utakmice reprezentacija uvek smo podeljeni. Na primer, sada kad je Hrvatska igrala malo je Bošnjaka gledalo to. Tad se dese svađe. Nacionalizma se najviše oseti na tim utakmicama“, ispričao je Tarik.

Na svest mladih utiču porodica, školstvo, mediji, politika. Ovi mladi ljudi traže od svih njih da ih podrže u izgradnji zdrave svesti novih generacija.