Most stoji uz Oreškovića, neće učestvovati u rekonstrukciji

Region 13. jun 201611:57 > 12:00
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak iz Mosta izjavio je danas da Most stoji iza vlade Tihomira Oreškovića i da neće učestvovati u njenoj rekonstrukciji koju zahteva Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

„Mi smo jasno rekli svoj politički stav i u ovom trenutku stojimo iza vlade gospodina Oreškovića. Mi ćemo (u parlamentu) glasati za poverenje Oreškoviću i to je osnovni stav Mosta“, rekao je Podolnjak novinarima u Varaždinu.

On je dodao da će, u slučaju da na predlog HDZ u Saboru ne bude izglasano poverenje premijeru, Most radije ići na prevremene izbore. Na pitanje hoće li poslanici Mosta potpisati predlog opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) o raspuštanju Sabora, Podolnjak je rekao da je u prvom planu rasprava o poverenju vladi, a potom će se razgovarati o drugim opcijama.

Zahtev za izglasavanje nepoverenje premijeru Oreškoviću predložila je najveća stranka vladajuće koalicije HDZ, pošto je Orešković tražio da iz vlade odstupe oba njena potpredsednika, lider HDZ Tomislav ;Karamarko ;i Mosta Božo Petrov.

HDZ želi da opozivom premijera sruši vladu i pokuša da formira novu, za šta mu treba podrška 76 poslanika. Za novog mandatara ta stranka je predložila aktuelnog ministra finansija Zdravka Marića.Prema poslednjim informacijama, HDZ ;i dalje nema podršku, a navodno u nameri da „presloži“ vladajuću većinu, bez Mosta, računa na deo glasova manjinskih poslanika.

Most i dalje stoji uz Oreškovića koji je poručio da će podršku tražiti u Saboru.

S druge strane, opozociona SDP pokušava da sruši vladu raspuštanjem Sabora što povlači raspisivanje vanrednih ;izbora, za šta joj takodje treba podrška 76 poslanika. Prema poslednjim informacijam, ni jedna strana zasad nema dovoljan broj glasova.

Hrvatska se našla u ozbiljnoj krizi vlasti pošto je u medijima otkrivena afera „Konsultantica“, odnosno poslovna povezanost marketinške firme Drimia supruge prvog potpredsednika vlade Tomislava Karamarka s firmom njegovog prijatelja Josipa Petrovića, konsultanta madjarskog MOL-a s kojim je Hrvatska u sudskom sporu oko naftne kompanije Ina.

Do 18. jula u Saboru treba da se glasa i o nepoverenju Tomislavu Karamarku. Taj zahtev pokrenula je opozicija, a Most je najavio da će glasati za njegov opoziv. U javnosti se tumači da je zahtev HDZ za izglasavanje nepoverenja Oreškoviću usledio da bi se sprečilo glasanje o Karamarku.