Karamarko: HDZ pokreće postupak za opoziv Oreškovića

Region 07. jun 201611:11 > 11:16
Podeli:
Izvor: N1

Prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je da HDZ pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

„Pred očima javnosti odigrava se situacija koja nije dobra. Vlada je nefunkcionalna u mnogim segmentima“, rekao je Karamarko na konferenciji za novinare.

On je rekao da je jedna od opcija „presložena“ parlamentarna većina.

Dodao je da su izbori za HDZ „zadnja stvar“, ali da su spremni za njih i apelovao da se „ohlade neke glave i da se krene raditi“.

Milanović: SDP za izbore pre leta

Predsednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je da se ta stranka zalaže za raspuštanje Sabora što pre i izbore pre leta.

Milanović je, na vanrednoj konferenciji za novinare posle odluke Hrvatske demokratske zajednice da izglasa nepoverenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, rekao da SDP još nije doneo odluku kako će se postaviti prema toj inicijativi kako bi se ostavrio cilj – vanredni izbori.

Smatramo da tokom jula treba ići na izbore, zašto bismo čekali septembar, upitao je Milanović i napomenuo da Hrvatska nema vlast i vladu i da je sreća što nije neka velika kriza, rat ili elementarna nepogoda.

Ovo su sve zakuvali ljudi iz vlasti, dva potpredsednika i osoba koja je preko noći prihvatila posao premijera, koja je tako važan zadatak neodgovorno prihvatila, rekao je Milanović.

Milanović je podsetio i da u Saboru postoji njihova inicijtiva za izglasavanje nepoverenja lideru HDZ i potpredsedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

On je napomenuo i da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović može da raspusti Sabor kako bi se što pre došlo do izbora, ukazujući da sve što se događa u Hrvatskoj predstavlja veliki sramotu.