Svetlana Broz: Nikolić kao šerif ušao u Titov sef

Region 09. maj 201621:23 > 22:26
Izvor: N1

Unuka Josipa Broza Tita, Svetlana Broz, kaže da je Tomislav Nikolić "kao šerif" ušao u tuđi (Titov) sef i nije dao spisak stvari koje se tamo nalaze.

Od Titove smrti prošlo je 36 godina, a još uvek se vodi ostavinska rasprava.

„Mora se prestati da baštini ono što je Titovo nasleđe. Nakon njegove smrti, tadašnji politički naslednici su doneli zakon o zaštiti predmeta koje je imao, pa su rekli da je to državno. Međutim, danas, kada je nekadašnji beogradski režim uništio i ubio Jugoslaviju, kada je rehbilitovan Draža, a Tito se naziva zločincem, njegova imovina se drži. Naslednici neće dobiti ništa“, kazala je Svetlana Broz u Pressingu TV N1.

„Opštinski sud je odlučio da ništa nije Titovo, i da je sve državno. Čekamo rešenje po žalbi. Oni se igraju s nama 34 godine, ne daju nam ništa. Žalbeni proces to sve vrati, i tako u krug“, dodaje.

Kaže da je Tomislav Nikolić „kao šerif“ ušao u tuđi (Titov) sef i nije dao spisak stvari koje se tamo nalaze. „Znam šta se nalazilo tu, kada je taj sef predan. Ne mogu da vam kažem šta je tu, različitih predmeta ima, različitih vrednosti, ali se to može ustanoviti samo kada dobijemo listu šta se danas tu nalazi“, dodaje.

Na pitanje da li će tužiti Tomislava Nikolića, Svetlana Broz kaže to ne vredi: „Tražila sam od advokata i oni su mi rekli da to ne bi imalo efekta jer je nedodirljiv. Voljela bih da moji unuci imaju predmete koji jesu simbolični. Recimo, jednu od ličnih karata – kada je bio ilegalac, gde njegovo ime nije pravo. Dvogled, kojim je posmatrao ratište – ponajviše u BiH. To su dokazi njegovog rada i borbe. Što će to nekome u Srbiji? Tužit ću ih sudu Strazburu“, zaključuje.

Jedan od navoda o sadržaju sefa je i kamen sa Meseca kojeg je Tito navodno dobio. „Znam koliko i vi. Simpatično zvuči, ali ne znam koliko je to istina. Ne čini mi se realnim“, kazala je ona.