Hrvatski sabor usvojio deklaraciju o Šešelju

Region 26. nov 201414:39 > 14:47
Podeli:
Izvor: Tanjug/Srđan Ilić

Hrvatski sabor danas je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačke i velikosrpske retorike.

U deklaraciji, koju je inicirala bivša HDZ premijerka, sada nezavisna poslanica, Jadranka Kosor, naglašava se i obaveza Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekat Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica.

U deklaraciji se navodi da je Šešelj pred Sudom optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene nad Hrvatima, muslimanima,odnosno bošnjacima, i drugim nesrpskim stanovništvom na velikim delovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i srpske pokrajine Vojvodine.

Ocenjuje se da je odluka Tribunala o Šešeljevom puštanju na privremenu slobodu donesena bez ujednačenih kriterijuma i odstupa od načela vladavine prava.

U deklaraciji piše i da Šešelj, nakon povratka u Srbiju, „nastavlja s pretnjama, zastrašivanjem i širenjem etničke i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, vređa i ponižava žrtve, te javno zagovara teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj kao članici EU i NATO“.

Izvor : N1

Sabor je zato u deklaraciji pozvao Savet bezbednosti UN da hitno raspravi delovanje Haškog suda u ovom slučaju, kako se ne bi narušilo poverenje u međunarodne institucije.

U prethodnoj raspravi su poslanici, pre svega desne orijentacije, govorili da je puštanje Šešelja na slobodu uvreda za sve žrtve rata, da ga treba vratiti u pritvor da tamo čeka presudu, da srpske vlasti, ali i hrvatska vlada, nisu reagovali kako treba ili su reagovali „mlako“.

Neki poslanici bili su zabrinuti i zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je nedavno konstatovao da Hrvatska ne može da sacuva dvojezične table u sredinama sa srpskim stanovništvom.

Predstavnik srpskog naroda, Milorad Pupovac iz SDSS, kazao je da je Sabor „upregnut u posao oko čoveka koji sve vreme nije prestao govoriti kako je govorio ’91.“, i naveo da su članovi kluba SDSS-a bili objekt napada u vreme mirne reintegracije od strane protagonista politike koju zastupa Šešelj, pa nemaju razloga da govore njemu u prilog.

I Evropski parlament će sutra da odlučuje o svojoj rezoluciji o Šešelju, takođe na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca.

I Vlada se bavila Šešeljem

A hrvatska Vlada na današnjoj sednici bavila se takođe liderom SRS, gde je rečeno da su preduzeli sve što je u njihovom domenu u evropskim i međunarodnim institucijama.

Neposredan povod za podizanje tenzija u Hrvatskoj bio je hrvatski praznik, Dan sećanja na žrtve Vukovara, kada je Šešelj čestitao „srpskim četnicima oslobođenje Vukovara“.

Do sada su državnici Srbije više puta u javnim nastupima objasnili da Srbija nema ništa sa puštanjem Šešelja iz pritvora, niti da se mešala u odluke o njegovom puštanju na privremenu slobodu.