Vesna Pusić objavila kandidaturu za generalnog sekretara UN

Region 05. apr 201609:58 > 11:24
Izvor: http://www.vesnapusic.com.hr/en/

Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić objavila je zvaničnu kandidaturu za mesto generalnog sekretara UN. Novog generalnog sekretara imenovaće Generalna skupština UN-a na predlog Saveta bezbednosti krajem ove godine.

Vesna Pusić objavila je u utorak zvaničnu kandidaturu, a ima i web stranicu za ovu priliku.

U avgustu prošle godine Njujork Tajms napisao je kako je došlo vreme da u staklenoj palati dođe do promene, odnosno da jedna žena postane generalna sekretarka UN-a, a kao moguću kandidatkinju spomenuo je Italijanku Federiku Mogerini, visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku, ali i Francuskinju Kristin Lagard, šeficu MMF-a.

Tehnički problemi oko prijave

Bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović je, podsećamo, kandidaturu Vesne Pusić već poslao početkom novembra, a odluka o tome donesena je na zatvorenom delu sednice Vlade Hrvatske početkom septembra prošle godine. No, problem je nastao zbog toga što je UN kao valjane trebalo da prizna samo kandidature pristigle nakon 15. decembra prošle godine, odnosno od dana kad je svojim članicama poslao službeni poziv za prijavu kandidata.

Politički problemi oko prijave

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocenila je u septembru prošle godine kako je „odluku o hrvatskom kandidatu za generalnog sekretara UN trebalo prepustiti novoj Vladi jer su izbori bili preblizu.“ Inače, hrvatska predsednica našla se još prošle godine na popisu 30 svetskih političarki za koje počinje lobiranje.

„Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku podršku, gotovo na nivou nacionalnog konsenzusa. Nije reč o međunarodnom takmičenju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat, pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji“, rekla je u septembru Grabar Kitarović, čime je zapravo kazala da ne podržava kandidaturu Vesne Pusić.

Ni u HDZ-u, sada delu vladajuće Domoljubne koalicije s MOST-om, nisu oberučke dočekali kandidaturu Pusićeve. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko u januaru je najavio da će nova vlada raspravljati o kandidaturi Vesne Pusić, i ustvrdio da do sada po tom pitanju nije ispoštovana procedura.

Budući generalni sekretar mora da ima više od 50 posto glasova

Pusić je, na kraju, postala zvanična kandidatkinja 15. januara ove godine. Novog generalnog sekretara imenovaće Generalna skupština UN-a na predlog Saveta bezbednosti krajem ove godine. Novi generalni sekretar UN-a mora da dobije više od 50 posto glasova. Mora postojati opšte slaganje svih pet stalnih članica o kandidatu koje će Savet bezbednosti  predložiti Generalnoj skupštini, a mora se postići i većina kod promenljivih članica. Savet bezbednosti predložiće samo jednog kandidata, iako je bila ideja da se ide s više kandidata pred Generalnu skupštinu.