Rimski sunčani sat pretvorili u postolje za krst

Region 30. mar 201608:35 > 08:41
Izvor: Radio Mrežnica

Sunčani sat iz vremena Rimskog carstva, koji se nalazi uz crkvu Svetog Petra u Dugoj Resi u Hrvatskoj, uoči Uskrsa postao je postolje za drveni krst. Kako je sveštenik rekao za Radio Mrežnicu, krst je postavljan na zahtev vernika.

Pre desetak dana na rimski sunčani sat star dve hiljade godina, postavljen je drveni krst i čvrsto zašarafljen, objavio je portal Radija Mrežnica. Sunčani sat je na nekoliko mesta izbušen kako bi „instalacija“ bila čvršća.

Župnik Milan Pavlek kaže da nije znao o kakvom je artefaktu reč.

„Taj kamen je već sav oštećen i ruiniran i uopšte se ne prepoznaje da je to sunčani sat. Nema nikakvu funkciju i ne znam zašto su ga konzervatori stavili u dvorište. Zašto su to stavili na crkveno zemljište? Mogli su ga konzervirati i staviti tamo gđe pripada“, rekao je Pavlek.

Sunčani sat je pronađen pre više od deset godina uz sam put u Mrežničkim Poljicama, objašnjava konzervatorka Branka Križanić.

„Kad se put rekonstruisao, postojala je mogućnost da se sat ošteti, pa je uz dozvolu tadašnjeg župnika i gradonačelnika, sat premešten u dvorište župne crkve“, rekla je Križanić.

Ona napominje da je reč o vrednom rimskom nalazu. U crkvu Svetog Petra ugrađeni su arheološki nalazi iz rimskog doba koji dokazuju istoriju ovog kraja. To je i jedan od razloga zašto su sat i sarkofag stavljeni u dvorište crkve.

Konzervatorka Križanić dodaje da su župniku naložili uklanjanje krsta sa sunčanog sata, što je u utorak ujutro i učinjeno. Drveni krst je pomeren, a rupe na satu su zacementirane.