Dodik: Haška pravda selektivna i politički motivisana

Region 24. mar 201617:48 > 17:51
Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je apsolutno jasno da je današnja presuda prvom Radovanu Karadžiću u Hagu na 40 godina zatvora donesena pod snažnim pritiskom raznih međunarodnih lobija i ranijih stereotipa o isključivo srpskoj krivici za rat u BiH.

„Za mnoge slučajeve u Haškom tribunalu poznato je da nisu zasnovani uvek na činjenicama, nego da su značajno bili motivisani i političkim motivima, kao i unapred skrojenim i optužnicama i presudama“, rekao je Dodik, istakavši da i većina naroda u Srpskoj to shvata na taj način.

Predsednik Republike Srpske je istakao da u prilog tome govori i činjenica da je gotovo celokupno političko i vojno rukovodstvo Srba procesuirano, a da je izostala odgovornost drugih, poput Nasera Orića, koji se danas „slobodno šetaju po Sarajevu i sa slobode navodno nešto brane, a u međuvremenu uništavaju svedoke i pretnjom mijenjaju njihove iskaze“.

„Tako je isto i sa Atifom Dudakovićem koga smo mogli videti kako naređuje da se pobije sve što je srpsko, a nijedan sud, pa ni Haški tribunal, nije našao razloga da ga za to procesuira“, naveo je Dodik i naglasio da sve to pokazuje da je navodna haška pravda selektivna i politički motivisana.

Dodik je napomenuo da je Haški tribunal pretenciozno bio najavljen kao mesto pravde koje treba da dovede do pomirenja, a sad se na svakom koraku vidi da u BiH nikada nije bilo manje pomirenja i više nepravde.

„Instalisanje pravosudnih institucija bilo gde i bilo na kom nivou u funkciji političkih obračuna svakako ne doprinosi stabilizaciji i jačanju poverenja“, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako je neko želio pravdu za žrtve, onda se postavlja pitanje šta je sa pravdom i za žrtve u srpskom narodu, koje su ogromne, ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji i na mnogim drugim mestima.

On je upozorio i na činjenicu da se u pogledu haških presuda sa nekih strana pokušava „navaliti određeni teret“ i na samu Srpsku, ali je poručio da to neće biti ostvareno, bez obzira na bilo kakve uticaje, te da Srpska nastavlja da živi i radi, da se kreće svojim putem i ka stabilizaciji prilika ukupno.