Grabar Kitarović šalje Hasanbegovića na razgovore sa SPC

Region 22. feb 201619:47 > 19:49
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na susret sa Svetim sinodom SPC sutra u Pakrac šalje kao svog posebnog izaslanika, kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Hasanbegović je za Novu TV potvrdio da će prisustvovati parastosu i sahrani zemnih ostataka četvorice Episkopa pakračkih.

Slavonski episkop Jovan (Ćulibrk) rekao je za Večernji list da predsednica ima pravo da pošalje koga hoće i on je dobrodošao.

„Nije moje da raspravljamo o nečijoj podobnosti. Crkva Božja prima sve, a na Vladi je da prosuđuje je li neko za ministra ili nije“, rekao je episkop na pitanje kako SPC reaguje na dolazak u Pakrac kontroverznog ministra.

Prema njegovim rečima, Hasanbegović je kao ministar kulture jedina osoba koja može meritorno da predstavlja državu jer Sveti sinod dolazi u Pakrac da pogleda kako se odvijaju radovi na obnovi saborne crkve i episkopskog dvora, za koju je novac, preko Ministarstva kulture, dala i država.

On je dodao da će sednica Sinoda biti održana u Jasenovcu.

Odmah po izboru na ministarsku funkciju, Hasanbegović se našao u centru pažnje javnosti zbog svojih izjava da je antifašizam floskula i i da je rat iz 1990-tih jedini iz kojeg su Hrvati u 20. veku izašli kao istinski pobednici.

Potom se našao u novom skandalu pošto je nedeljnik srpske nacionalne manjine Novosti objavio njegovu arhivsku fotografiju uz koju su naveli da se aktuelni ministar 1996. fotografisao s ustaškom kapom i da je u časopisu „Nezavisna Država Hrvatska“, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Ministar kulture izjavio je potom da je izložen javnom progonu, a da je „uvek jasno isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u istoriji hrvatskog naroda čija sena i zloduh do danas stoji nad hrvatskim narodom“.