Počeli pregovori BiH i EK, predstavnik RS napustio sastanak

Region 16. feb 201615:18 > 15:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Pregovarački timovi Bosne i Hercegovine i Evropske komisije otpočeli su u Sarajevu prvu rundu pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom, koji se prvenstveno odnose na zahtev EU za uspostavljanje takozvane tradicionalne trgovine sa Hrvatskom.

Pregovori o adaptaciji SSP-a počeli su na pregovaračkim pozicijama koje je na predlog Saveta ministara BiH utvrdilo Predsedništvo BiH, a član pregovaračkog tima iz Republike Srpske Miljan Erbez napustio je pregovore, javili su sarajevski mediji. 

Hamdo Tinjak, šeg pregovaračkog tima BiH, potvrdio je da je Erbez napustio pregovore. Upitan da li će to uticati na tok pregovora, Tinjak je rekao da se pregovori nastavljaju i da to neće uticati na njihov tok, jer ne mogu pregovarati sa onima koji to ne žele. 

„Jedino što vam mogu reći je da se stajališta BiH dosta razlikuju od stajališta Evropske komisije, nećemo odustati od naših kvota, pokušavamo dogovoriti ono što je najbolje za BiH“, rekao je Tinjak.

Pregovori o adaptaciji SSP-a počeli su samo dan nakon što je BiH u Briselu predala aplikaciju za članstvo u EU. Osim mehanizma koordinacije, koji je utvrđen na sednici Saveta ministara BiH 26. januara, adaptacija SSP-a posle ulaska Hrvatske u EU jedan je od ključnih uslova za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Govoreći o pregovorima oko adaptacije SSP-a, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je „u nekoliko navrata govorio da je potpuno neizvesno koliko će ti pregovori da traju“.

„Ako bi pitali samo mene ti pregovori treba da traju do onog trenutka dok se ne uvaži minimum zahteva BiH. U ovakvoj situaciji, mi jednostavno gledamo da obezbedimo najbolju poziciju za BiH“, rekao je Šarović. 

Prema njegovim rečima, od BiH se traže posebne kvote za šećer, ribu, vino, voće i povrće. 

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i zamenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičević rekli su da se u pregovorima sa EU oko adaptacije SSP-a razgovara prvenstveno o modalitetima izvoza mleka i mesa iz BiH u EU.