Hasanbegović: Ustaški zločini najveće posrnuće Hrvata

Region 11. feb 201613:54 > 19:51
Podeli:
Izvor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kontroverzni ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović izjavio je povodom najnovije afere u kojoj se našao, da je izložen javnom progonu i da mu je savest mirna u moralnom i političkom smislu.

„Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bio to ustaški ili komunistički režim. Iz svojih javnih nastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u istoriji hrvatskog naroda čija senka i zloduh još do danas stoji nad hrvatskim narodom“, rekao je Hasanbegović novinarima u sedištu Vlade.

On nije želeo da odgovara na pitanja novinara i da govori detaljnije o novom skandalu u kojem se našao pošto je nedeljnik srpske nacionalne manjine Novosti objavio njegovu arhivsku fotografiju uz koju su naveli da se aktuelni ministar 1996. godine fotografisao s ustaškom kapom i da je u časopisu „Nezavisna Država Hrvatska“, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Hasanbegović je u obraćanju novinarima rekao da je protivnik „svakog totalitarizma i fašističkog i komunističkog“ i da pripada vladi „koja jasno stoji na temeljima demokratskog antifašizma, antikomunizma i antitotalitarizma“.

Dodao je da je to njegov ljudski, građanski, politički, moralni i naučni stav.

„Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene iz konteksta pre više od 20 godina, iz mog mladalačkog i studentskog razdoblja, predstavlja najobičniju političku manipulaciju“, rekao je Hasanbegović.

On je dodao da bi o njegovom ministarskom delovanju trebalo suditi po radu, a ne, kako je rekao, preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti.

„Savest mi je čista i u ljudskom i u moralnom, ali u u političkom i građanskom smislu“, rekao je kontroverzni ministar i dodao da je „sve ostalo spreman da objašnjava u mirnoj atmosferi, u intelektualnoj raspravi, a ne u atmosferi linča i javnog progona“.

Hasanbegović je izjavu dao posle sednice Vlade na koju je došao s primerkom beogradskog nedeljnika Nin.

Odmah po izboru na ministarsku funkciju, Hasanbegović se našao u centru pažnje javnosti zbog svojih izjava da je antifašizam floskula i da je rat iz 1990-ih jedini iz kojeg su Hrvati u 20. veku izašli kao istinski pobednici.