Suđenje "kumanovskoj grupi" uz jako obezbeđenje

Region 09. feb 201615:48 > 17:34
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Suđenje takozvanoj kumanovskoj grupi počelo je danas uz jake mere obezbeđenja pred Vrhovnim sudom u Skoplju. Na optuženičkoj klupi našlo se 30 muškaraca albanske nacionalnosti, koji se terete za terorizam.

Prvooptuženi Sami Ukšimi, zvani komandant Sokoli, rekao je da je delimično kriv za delo za koje ga terete. Ukšimi je potvrdio da je bio deo grupe, ali da se ne oseća krivim za terorizam.

Ostali optuženi negirali su krivicu, a neki su tvrdili da nikad nisu bilu u Kumanovu, ni u Gošinci 21. aprila kada je naoružana grupa napala karaulu na makedonskoj granici, razoružala policajce i odnela oružje.

Suđenje je počelo iznošenjem uvodne reči tužilaštva koje tvrdi da je kumanovska grupa, koja se 9. i 10. maja sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu, funkcionisala na tri nivoa. U tim sukobima poginulo je osam policajaca i deset pripadnika kumanovske grupe.

Prema rečima tužioca, prvo nivo je bila komandna struktura, drugo nivo – logistika, a treći nivo obuhvata članove grupe koji su učestvovali u oružanom sukobu. Tužilac tvrdi da su prvi i treći nivo činili ljudi sa Kosova, dok je logistika bila iz Makedonije.

Tužilaštvo tvrdi i da je kumanovska grupa duže vreme planirala i spremala akciju u Kumanovu, a da će se u toku suđenja otkriti motivi terorističkog akta.

Advokati optuženih tražili su odlaganje i psihijatrijsko veštačenje za optužene pre početka suđenja, ali je sud odbacio njihove zahteve.

Izvor : Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Ispred Suda i u samoj zgradi primetno je jako policijsko obezbeđenje, a svi koji prisustvuju suđenju, pre ulaska u zgradu temeljno su proveravani. U vreme dovođenja optuženih Sud su nadletali policijski helikopteri.

Suđenje je počelo tačno devet meseci pošto su se u kumanovskom naselju Divo pripadnici „kumanovske grupe“ sukobili sa specijalnom policijom. U dvodnevnim sukobima, 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povređena. Poginulo je i 10 pripadnika kumanovske grupe.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika te grupe. Najveći deo njih su državljani Kosova, a za terorizam su optuženi i jedan državljanin Albanije i jedan nemački državljanin.

Prvooptuženi je Sami Ukšini, zvani komandant Sokoli, a drugooptuženi je Andi Krasnići iz Mališeva. Optužnica njih dvojicu tereti da su bili vođe kumanovske grupe, dok su ostala dvojica vođa i organizatora napada u Kumanovu, Mirsad Ndrecaj poznat kao komandant Nato i Rizaj Beg ubijeni u policijskoj akciji.