Kako danas izgledaju olimpijski objekti u Sarajevu?

Region 08. feb 201619:56 > 20:09
Podeli:
Izvor: N1

Na današnji dan pre 32 godine održane su Zimske olimpijske igre u Sarajevu što je najznačajniji sportski događaj ne samo u istoriji Sarajeva, već i bivše Jugoslavije.

Euforija koja je okupirala sarajevsku kotlinu zavladala je već 1978. godine – Međunarodni olimpijski komitet tada je odabrao Sarajevo za organizatora 14. Zimskih olimpijskih igara.

Slavila je cela Jugoslavija. Šest godina kasnije, 8. februara olimpijske lepotice je prekrio sneg, a sa iskrama olimpijskog plamena Sarajevo je dospelo u centar svetske pažnje.

„Dve i po milijarde ljudi su pratile događanja na sarajevskoj Olimpijadi. Mislim da je tada poslata jedna nova slika o Sarajevu, slika o gradu sporta, gradu mladosti, gradu prijateljstva, gradu koji je bio otvoren za svakoga“, kaže Ahmed Karabegović, generalni sekretar ZOI’84.

Prvi čovek organizacije ove svetske manifestacije kaže da su pripreme, koje su trajale godinama, za rezultat imale izgrađene saobraćajnice i hotelske komplekse na olimpijskim planinama, ali i u gradu.

Idealna organizacija nagrađena je idealnim vremenskim uslovima. Međutim, trideset dve godine kasnije – ništa nije isto.

„Očigledno je da se više u promenama klimatskih uslova ne možemo da se oslonimo samo na prirodu, da ne možemo da se oslonimo samo na lepotu olimpijskih planina, nego da moramo, kao što svi drugi rade, da pravimo kvalitetnu infrastrukturu“, istakao je Marijan Kvesić, predsednik Olimpijskog komiteta BiH.

Olimpijski duh i dalje živi u ovom gradu, ali samo u sećanju jer od infrastrukture nije ostalo mnogo.

Olimpijski plamen trebalo je da bude ponovo zapaljen već naredne godine, kada su Sarajevu i Istočnom Sarajevu poverene Evropske olimpijske igre mladih EYOF 2017. Međutim, one su otkazane, jer na planu organizacije nije urađeno gotovo ništa.

Opširnije čitajte na ba.n1info.com