Makedonski taksisti odustali od blokade kod Đevđelije

Region 06. feb 201619:53 > 07. feb 2016 00:14
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Makedonski taksisti odustali su u subotu od blokade pruge na makedonsko-grčkoj granici kod Đevđelije, nakon što je intervenisala policija, javili su makedonski mediji. Policija: Nismo intervenisali.

Trenutno, kako navode, kraj pruge u Đevđeliji ostao je mali broj taksista i nema napetosti. Policijski kordon je postavljen duž pruge i taksisti ne mogu da je blokiraju.

Pozivajući se na predstavnike nevladinih organizacija na terenu, Radio Slobodna Evropa na makedonskom javio je da su se taksisti povukli sa pruge kod tranzitnog kama „Vinojug“, koju sada obezbeđuje policija.

Kastriot Redžepi iz nevladine organizacije NUN kultura je za Slobodnu Evropu rekao da se na terenu priča da su trojica taksista zatražila pomoć u bolnici. „Bilo je intervencije policije, ali ne mogu da kažem u kojoj meri. U ovom trenutku nema nijednog taksiste tamo“, rekao je on.

Radio je naveo i da je večeras iz tranzitnog kampa kod Đevđelije krenuo još jedan voz ka granici sa Srbijom.

Istovremeno u kampu za privremeni boravak u grčkom mestu Idomeni čeka 1.900 izbeglica koji su smešteni u šatorima i autobusima, a još 3.400 izbeglica čeka kod jedne benzinske stanice, gde su dovezeni u 69 autobusa.

Taksisti su večeras protestovali i kratkotrajno blokirali prugu Đevđelija – Tabanovce i sukobili se sa policijom, nezadovoljni jer država ne poštuje dogovor o prevozu izbeglica.

Prema informacijama makedonskih medija, povređena su dvojica taksista, a situacija na terenu je napeta.

Đevđelijski taksisti su revoltirani jer su Makedonske železnice prekršile dogovor koji je postignut sa Centrom za upravljanje krizama i prevozile izbeglice preko dana, iako je dogovoreno da taksisti voze danju, a da Železnica organizuje samo jedan voz tokom noći.

MUP Makedonije tvrdi da policija nije primenila silu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije demantovalo je večeras da je policija upotrebila silu na protestu taksista u Đevđeliji koji su na kratko blokirali prugu jer smatraju da država krši dogovor o prevozu izbeglica.

Kako se navodi u saopštenju, policija na tom protestu uopšte nije imala potrebu da koristi silu, jer su se taksisti nakon naredbe povukli sa pruge i nije došlo do sukoba.

Makedonski MUP tvrdi i da je čovek kojem je bilo loše imao hroničnu bolest i da su mu medicinske ekipe odmah ukazale prvu pomoć.