Reiner kandidat HDZ-a i Mosta za predsednika Sabora

Region 27. dec 201520:35 > 22:22
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Željko Reiner potvrdio je da je kandidat HDZ i Mosta nezavisnih lista za predsednika Sabora Hrvatske.

„Očekujem da se po dobrom običaju koji već neko vreme vlada u Saboru, predsednik Sabora izglasa jednoglasno“, izjavio je Reiner za Hrvatsku televiziju.

Poslanici izabrani na izborima 8. novembra sutra u podne sastaće se drugi put da bi pokušali da izaberu predsednika Sabora, bez kojeg parlament ne može da bude konstituisan.

Prvi pokušaj konstituisanja nije uspeo jer Most nije podržao predlog Socijaldemokratske partije (SDP) da kandidat Mosta Robert Podolnjak bude predsednik.

Tada je Most još zagovarao ideju zajedničke vlade SDP, HDZ i Mosta, ali je u medjuvremenu ta koalicija nezavisnih lista odlučila da se prikloni HDZ i podrži njihov predlog za nestranačkog mandatara Tihomira Oreškovića.

Iako se spekulisalo da bi SDP sutra mogao da istakne svog kandidata za predsednika Sabora i traži tajno glasanje, iz te stranke je danas saopšteno da se to neće dogoditi.

Navodno je prvobitna ideja SDP bila da tajnim glasanjem pokuša da sruši odluku vrha Mosta o podršci kandidatu HDZ. Očekivalo se da bi tako neki poslanici Mosta mogli da glasaju suprotno uputstvu predsednika stranke Bože Petrova budući da je reč o veoma heterogenoj koaliciji.

Predsednika Sabora može da kandiduje najmanje trećina poslanika, njih 51, a da bi bio izabran potrebna mu je natpolovična većina onih koji se odazovu na sednicu, uz uslov da je prisutna najmanje polovina ukupnog broja poslanika, njih 76.

Konstitutivnu sednicu Sabora sazvala je za sutra predsednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom davanja mandata za sastavljanje Vlade Tihomiru Oreškoviću, 23. decembra, kog su predložili HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista, a koji joj je dokazao da ima podršku 78 izabranih saborskih poslanika.