Teroristi iz Kumanova: Samo smo se branili od policije

Region 08. dec 201510:27 > 10:28
Podeli:
Izvor: N1

Optuženi za terorizam u kumanovskom naselju Divo, maja ove godie, njih 29 Albanaca uglavnom sa Kosova, ne priznaju krivicu i tvrde da su se branili od policije koja ih je napada.

U obračunu policije sa teroristima poginulo je osam policajaca, a više od 30 je povređeno.

Sedam meseci nakon tih događaja, juče u je Skoplju ista grupa ponovo okupljenja, ovoga puta u sudnici i sa lisicama na rukama, dok su sud obezbeđivali specijalci kao nikada do sada, a ceo prostor su iz vazduha nadgledali helikopteri, objavio je portal TV Telma.

Okrivljeni nisu priznali teroristički čin već tvrde da ih je policija napala i da su se branili. Njihovi advokati tvrde da imaju dokaz da je policija imala nalog da izvrši pretres kuća i da su oni napali okrivljene. Prema tvrdnjama odbrane nalog za pretres ne postoji u dokaznom materijalu.

Da je grupa bila praćena potvrdilo je i tužilaštvo. Pripadnici kriminalne grupe su praćeni posebnim istražnim merama. Posle napada na karaulu u selu Gošince, kada je bila ukradena velika količina oružja i incidenta u Kumanovu bili su prikupljeni biološki tragovi i brisevi koji su uporednom analizom u saradnji sa vlastima na Kosovu i preko forenzičke istrage potvrdili da su isti ljudi bili na oba mesta gde se pucalo na policiju.

Za advokate istraga nije gotova i traže da slučaj preuzme specijalna tužiteljka Katica Janeva.

Odbrana prigovara da optuženi ne mogu da govore jer ih je policija jako tukla i da im nije bila pružena medicinska pomoć. Takođe tvrde da nisu bili saslušani policajci koji je trebalo da kažu sa kakvom namerom, kada i zašto je policija upala u naselje.

Sud je saslušao argumente odbrane i doneće odluku da li treba da prihvati tužbu ili će je vratiti na doraadu. Rok za odluku o tome je osam dana.

Suđenje je pratio OEBS a pred početak vozilo američke ambasade je bilo parkirano pred tužilaštvom za organizovani kriminal gde se visoki predstavnik ambasade informisao o toku priprema za suđenje.

Inače, za svakog od 29 okrivljenih, na zahtev istražnih organa, osim sudske policije angažovana su po trojica pripadnika MUP-a u civilu koji ih prate i do toaleta, a oko suda je tokom čitavog dana angažovana teško naoružana policija.

Kako je izvestio portal Tajm na albanskom jeziku ni članovima porodica okrivljenih ni ambasadoru Kosova u Skoplju nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju.