Teroristi iz Kumanova negirali krivicu

Region 07. dec 201516:25 > 16:31
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Grupa od 29 optuženih za terorizam, koji su učestvovali u obračunu s policijom u Kumanovu u maju ove godine, izjasnili su se danas pred sudom u Skoplju da su nevini.

Članovi takozvane „kumanovkske grupe“ su to rekli u prvom pojavljivanju pred sudom, na kojem bi Savet za ocenu optužnice trebalo da odluči da li prihvata optužnicu koju je podneo tužilac ili će biti vraćena na doradu.

Prvo pojavljivanje u sudu 29 optuženih, koji su svi alabanske nacionalnosti, prate jake mere obezbeđenja oko zgrade suda, a policijske snage snage su pojačane i u centru Skoplja. Članovi „kumanovske grupe“ su optuženi da su organizovali teroritičke aktivnosti koje su kulminirale obračunom s makedonskom policijom 9. i 10. maja u Kumanovu, kada je poginulo osam pripadnika makedonske policije. 

Tužilaštvo ih tereti da im je cilj bio da izazovu osećaj nesigurnosti i strah medju građanima. Optužnica je podneta u novembru, a advokati optuženih su posle toga podneli prigovor, tvrdeći da su optužbe neosnovane. 

Svih 29 optuženih pred sudom su izjavili da do sada nisu videli nikakv dokaz za navode iz optužnice i da nisu počinili nikakav teroristički akt, već da su se branil od policije. Zasedanje suda na kojem će biti doneta ocena o optužnici će, kako se očekuje, trajati do kasnih večernjih sati. 

U sukobima u naselju u Kumanovu 9. i 10. maja ove godine poginulo je osam makedokonskih specijalaca, a 37 je povređeno. Poginulo je i deset pripadnika „kumanovske grupe“.