Podignute optužnice zbog sukoba u Kumanovu

Region 04. nov 201514:25 > 14:32
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju podiglo je optužnice protiv ukupno 29 osumnjičenih za učešće u sukobu makedonskih bezbednosnih snaga sa oružanom grupom u kumanovskom Divljem naselju 9. i 10. maja ove godine, u kojem je poginulo 18 ljudi.

Svim osumnjičenima sudiće se za terorističku organizaciju i terorizam, a nadležni tužilac je dostavio i predlog za produženje mere pritvora za okrivljene. 

U dvodnevnom obračunu u kumanovskom Divljem naselju početkom maja poginulo je osam pripadnika makedonske policije i deset pripadnika oružane grupe, a nakon završetka sukoba uhapšeno je 30 osoba pod sumnjom da su bili deo oružane terorističke grupe. 

Kako je nakon sukoba saopštio makedonski MUP, oružana grupa sa kojom je došlo do sukoba u Divljem naselju, prilikom pokušaja policije da izvrši hapšenje, planirala je da izvede više napada na civilne objekte, kao i na objekte i lica iz državnih institucija širom Makedonije, a cilj grupe je bio da u napadima bude što više žrtava da bi se izazvalo narušavanje mira i stabilnosti u Makedoniji. 

Pripadnici oružane grupe koji su uhapšeni nakon sukoba u Kumanovu osumnjičeni su tada da su učestvovali i u napadu na policijsku karaulu kod sela Gošince, koji se dogodio u aprilu ove godine.