Naser Orić se izjasnio da nije kriv

Region 19. okt 201514:11 > 14:17
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Denis Zuberi

Nekadašnji ratni komandant Srebrenice Naser Orić izjasnio se pred Sudom BiH da nije kriv za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima na području Bratunca i Srebrenice, prema optužnici podignutoj 27. augusta.

Orićev saborac, Sabahudin Muhić, takođe, se izjasnio da nije kriv, preneo je bosanski portal Klix.ba.

„Sada će predmet biti upućen sudskom veću na glavni pretres. Preuranjeno je govoriti o ishodu dok Tužilaštvo ne počne izvodenje svojih dokaza“, rekla je Lejla Čović, jedna od braniteljki Nasera Orića.

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja je protiv Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića podignuta 27. avgusta, tereteći ih da su tokom rata postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija. Optužnica ih tereti da su počinili krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Početkom meseca Sud BiH ublažio je mere zabrane Oriću i proširio mu kretanje na područje cele Federacije BiH. Do tada mu je bilo dozvoljeno kretanje samo u dva kantona u Federaciji BiH, i to u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom. Na snazi su ostale mere zabrane putovanja van zemlje, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo nakon višemesečne istrage koja je sprovedena u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske. Orić je tokom rata u BiH bio zapovednik 28. divizije Armije BiH, koja je delovala na širem srebreničkom području. Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je oslobodio krivice.

Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tom optužnicom nisu bili obuhvaćeni, a istragu protiv Orića zbog toga je odvojeno otvorilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Po međunarodoj poternici, koju su zbog te istrage raspisale srpske vlasti, Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna.

Nakon što su i Srbija i BiH od švajcarske zatražile njegovo izručenje, Orić je 26. juna predat u nadležnost bosansko-hercegovačkog državnog Tužilaštva, koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu. Orić je od tada u BiH.