Stručnjaci: Ako potrošači ne predaju strujomere EPS-u dužni su da ih održavaju

Ekonomija 20. jan 202112:22 147 komentara
N1

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije (NAPS) Goran Papović rekao je danas da potrošači električne energije treba da budu podjednako svesni prava i obaveza u slučaju da predaju strujomere i prateću instalaciju EPS Distribuciji ili ih zadrže u vlasništvu, kada su dužni da sami održavaju njihovu tehničku ispravnost.

On je, povodom dilema u javnosti zašto EPS Distribucija nudi da preuzme strujomere i prateću instalaciju, rekao da potrošači treba da znaju da je tehnička ispravnost strujomera ograničenog roka.

povezane vesti

„Strujomeri moraju da se baždare, jer je njihova tehnička ispravnost ograničena na period od osam do 12 godina. Posle toga se moraju baždariti i potrošači koji se opredele da zadrže te merne uređaje u vlasništvu moraju biti svesni te obaveze“, rekao je Papović.

Operator distributivnog sistema EPS Distribucija saopštio je pre nekoliko dana da, u skladu sa Zakonom o energetici, od svih korisnika sistema bez dodatnih troškova preuzima merne uređaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u merno razvodnim ormanima, a plan je da se u u započetoj fazi preuzme 650.000 mernih uređaja na teritoriji cele Srbije.

EPS Distribucija time, kako je saopšteno, preuzima i obavezu održavanja preuzete opreme i snosiće troškove budućeg održavanja, a uslove preuzimanja će urediti ugovorom.

Papović je rekao da je EPS Distribucija, kada je svojevremeno započela zamenu starih strujomera, trebalo da dostavi i potvrdu o ispravnosti kako bi potrošači znali da je tehnički ispravan.

On je rekao da, ako potrošač posumnja u tehničku ispravnost strujomera treba da se obrati Zavodu za mere i dragocene metale da bi se utvrdilo da li je ispravan.

Podsetio je da u selima Srbije strujomeri nisu kontrolisani i po 20 godina i da potrošači reaguju uglavnom kada posumnjaju da je potrošnja veća od stvarne, ali ne i kada je manja.

Stručnjaci za energetiku rekli su za Betu da EPS Distribucija, kao i u svetu, želi kontrolu nad mernim uređajem kako se ne bi nelegalno trošila struja.

U slučaju da potrošač ne želi da ustupi strujomere, EPS Distribucija, prema njihovim rečima, može da izvede merno mesto van poseda vlasnika kako bi mogla da kontroliše ispravnost brojila i potrošnju, a na vlasniku ostaje obaveza da održava brojilo u stanju tehničke ispravnosti.

EPS Distribucija, inače, već naplaćuje održavanje mreže i mernih uređaja što se u računu za utrošenu električnu energiju može videti u stavci „troškova prenosa i distribucije energije do kupca“.

Ti troškovi, najčešće, kako su rekli, čine oko 40 odsto zaduženja na računu za utrošenu električnu energiju.

Ustupanjem strujomera potrošači, kako tvrde stručnjaci, neće imati nikakve smetnje u slučaju da žele da promene snabdevača strujom je će EPS Distribucija nastaviti da njihova merna mesta i prateće instalacije održava u tehnički ispravnom stanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare