Evropska komisija predlaže da vakcinisani mogu slobodno da putuju u zemlje EU

Vesti 03. maj 202116:47 > 17:34 19 komentara

Svi koji su revakcinisani nekom od vakcina protiv kovida 19 koja je registrovana u Evropskoj agenciji za lekove moći će da putuju u EU, glasi predlog Evropske komisije za olakšavanje putovanja. Predlog se ne odnosi samo na državljane zemalja EU, već i one koji su iz država van Unije.

Pored toga, Komisija predlaže i proširenje te liste vakcina.

Spisak neophodnih zanimanja ili razloga za neophodna putovanja uskoro bi mogao da bude obrisan.

Evropska komsija predložila je da, bez obzira na razloge, države članice ublaže ograničenja za putovanja za sve one koji su najmanje 14 dana pre puta primili drugu dozu vakcine kompanija Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson & Džonson.

Putnici će dokazivati da su vakcinisani ili digitalnim zelenim sertifikatom, koji je u pripremi na nivou EU, ili nekom drugom potvrdom koju izdaju države članice i koja bi trebalo da bude prihvaćena širom EU.

Iz Brisela traže da ti kriterijumi budu primenjeni ne samo za državljane EU, već i za građane trećih zemalja.

„Predlažemo da ljudima koji su vakcinisani putovanja ne budu ograničena. Dakle, trebalo bi da im se omogući da dođu u EU. Međutim, ta preporuka ne znači da bi takve putnike trebalo izuzeti iz mera koje se odnose na testiranje i karantin. Takva odluka je i dalje u rukama država članica i ukoliko neka od njih smatra da su i te mere neophodna, mi je u tome podržavamo. Dodao bih još i da se predlog zelenog digitalnog sertifikata za putovanja u EU ne odnosi samo na one koji su vakcnisani, već i na one koji su testirani ili su se oporavili od kovida“, rekao je Adalbert Janc, portparol EK za evropske poslove.

Za građane država zapadnog Balkana to znači – ako predlog prođe, oni koji su primili jednu od četiri vakcine koju je odobrila Evropska agencija za lekove moći će da putuju u EU.

Ukoliko nisu, moraće da sačekaju. Ovaj predlog predviđa proširenje spiska dodavanjem vakcina koje su dobile odobrenje Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu. Ipak, prema trenutnim pravilima, putovanja za sve one koji su primili rusku i kinesku vakcinu Sputnjik V i Sinofarm neće biti omogućena.

Postoji još predloženih izmena uslova putovanja – da se podigne prag broja novih slučajeva kovida-19 koji je korišćen kao parametar za određivanje spiska zemalja iz kojih bi sva putovanja trebalo da budu dozvoljena – sa 25 na 100 slučajeva na 100.000 građana. To bi, predviđaju u Briselu, dovelo do proširenja spiska tih država.

Evropska komisija predložila je i takozvane “hitne kočnice” ukoliko se u nekoj od država čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU epidemiološka situacija drastično i naglo pogorša, a posebno ako se otkriju nove varijante virusa. Tada bi države članice samostalno, po hitnom postupku, mogle privremeno da obustave sva putovanja iz takvih zemalja za državljane koji nemaju prebivalište u EU ili pasoš neke od država članica.

Poslednju reč reći će Evropski savet. O preporukama će se u utorak izjasniti tehnički deo Saveta, u sredu ambasadori EU, a finalna odluka biće doneta krajem meseca na sednici šefova vlada i država članica EU. Primena novih mera očekuje se početkom juna.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare