Prodaja nepokretnosti u aprilu: Dupliran broj ugovora za građevinsko zemljište

Ekonomija 14. maj 202116:29 > 16:32 9 komentara
N1

Tokom aprila vlasnike je promenilo ukupno 15.546 nepokretnosti u Srbiji, među kojima su i kuće, stanovi, poslovni prostor, garaže, ali i zemljište i drugi objekti. Vrednost ovih transakcija bila je, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda - 543,7 miliona evra. Ako se zanemare podaci o aprilskom prometu iz 2020. zbog vanrednog stanja, primetno je da je najveći rast zabeležen kod kupovine građevinskog zemljišta - broj kupoprodajnih ugovora je gotovo dupliran u odnosu na isti mesec 2019.

Broj zaključenih ugovora o kupoprodaji nepokretnosti u aprilu ove godine bio je značajno veći u odnosu na april 2020, što je bilo i očekivano jer je prošle godine tokom celog aprila trajalo i vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa. Podaci RGZ, međutim, ukazuju da se beleži rast prometa i u odnosu na april 2019.

Pročitajte još:

„Tokom aprila 2020. godine na teritoriji Srbije bilo je proglašeno vanredno stanje uz propisana ograničenja kretanja, što se odrazilo i na aktivnosti na tržištu nepokretnosti, kada je realizovan mali broj prometa. Međutim, u poređenju sa aprilom 2019, broj zaključenih ugovora u istom mesecu ove godine bio je veći za 38,7 odsto“, ukazuju u RGZ.

Kada je reč o prometu zemljišta, iz podataka RGZ se vidi da je u ove godine zabeležen značajan porast prodaje građevinskog zemljišta u odnosu na 2019.

RGZ

 

Tako je kod poljoprivrednog zemljišta promet ove godine tek neznatno promenjen u odnosu na 2019, dok je kod građevinskog zemljišta zabeležen gotovo duplo veći broj zaključenih kupoprodajnih ugovora – 3.179 naspram 1.648 ugovora, što je rast od čak 92 odsto.

Količina novca na tržištu

Količina novca na tržištu u aprilu 2021. godine iznosila je 543,7 miliona evra. Kupovalo se najviše – u kešu.

„Dominantan način plaćanja nepokretnosti u aprilu 2021. godine bio je gotovinski – u 84 odsto realizovanih prometa. Posebni delovi objekata se češće plaćaju iz kredita od ostalih vrsta nepokretnosti, što je u aprilu iznosilo 33 odsto od ukupnog broja prometovanih posebnih delova objekata. Sa druge strane, zemljište se u 99 odsto prometa plaćalo gotovinom“, ističu u RGZ.

Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi.

„U Srbiji je u aprilu 2021. godine 37 odsto stanova plaćeno je iz kredita. Po regionima, najviše su se iz kreditnih sredstava plaćali stanovi u Beogradu – 40 odsto. Na drugom mestu je Vojvodina sa 38 odsto, zatim Šumadija i zapadna Srbija sa 34 odsto, a najmanji udeo kreditniog finansiranja stanova bio je u Južnoj i istočnoj Srbiji – 31 odsto“, navodi se u izveštaju RGZ za april.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare