Na zahtev da se ukloni Mladićev mural, Šapić kaže – „ne ispunjavam haške želje“

Vesti 23. jul 202221:16 138 komentara
N1/arhiva

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je pozvala gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da naloži komunalnim službama da uklone mural sa likom Ratka Mladića na Vračaru. Gradonačelnik odgovara da "ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u BiH".

Šapić je istakao da je Haški tribunal za njega izgubio kredibilitet kada je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, mnogo ranije nego što je osudio Mladića.

Pročitajte još

„Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio, ali znam da je Mladić branio srpski narod i da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi verovatno završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju proterani sa svojih ognjišta“, kazao je Šapić, prenosi Beoinfo.

On je istakao da „uvek možemo da govorimo o grafitima i o komunalnom redu u Beogradu“, ali je zamolio javnost da u te stvari ne meša Haški tribunal i njegove presude.

„U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i moraćete da sačekate nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mesto i da vam ispunjava te vrste haških želja“, poručio je Šapić.

YIHR Srbija je prethodno pozvala Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural posvećen Ratku Mladiću, na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića na Vračaru.

„Već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu su ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata“, ukazala je Inicijativa mladih.

Krajnje je vreme, dodali su, da gradske službe „očiste obraz Beograda i Srbije, uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima, kao i simbola ruske agresije na Ukrajinu, poput slova Z“.

Mural s likom Ratka Mladića osvanuo je 23. jula u Beogradu prošle godine, a već narednog dana crvenom bojom ižvrljana je ruka kojom Mladić salutira, podseća se u saopštenju.

Rešenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku, a pošto nije bilo reakcije komunalnih službi, Inicijativa je u koordinaciji sa stambenom zajednicom najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar, koji je zabranjen.

„Posle izjave gradonačelnika Šapića od 17. jula u Sokocu da ’treba odati poštu svim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji’, apelujemo na njega da inicira podizanje spomen obeležja u Batajnici, gde su u tajnoj masovnoj grobnici pune dve godine skrivani posmrtni ostaci 744 kosovska Albanca, koji su ubili pripadnici MUP Srbije i Vojske Jugoslavije. Ovaj apel šaljemo na godišnjicu ubistva 14 srpskih civila u Starom Grackom 1999. godine, čije porodice još čekaju da počinioci ovog zločina, koji su i dalje na slobodi, budu privedeni pravdi“, zaključili su iz Inicijative.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare