Umesto smaragdnog jezera – blato, pena i smrad

N1 specijal 28. sep 202209:035 komentara

Dragulj Gorenja, Zelenci, poznat po kristalno čistoj, smaragdnozelenoj vodi, samo je senka nekadašnjeg sebe. U rezervatu prirode jedva da je ostalo vode, ostale su samo mutne lokve. Područje izvora Save Dolinke prepuno je mulja, pene i osušenih algi, a umesto svežeg vazduha oseća se oštar miris truleži. Turisti koji su očekivali živopisne prizore razočarani su, a stručnjaci upozoravaju da je "to šteta koju nanosimo decenijama i koja se sada pokazuje u vidu novih ekstrema klimatskih promena". Kada će Zelenci ponovo biti u smaragdnim bojama zavisiće od padavina.

„Nismo ovo očekivali. Da li je za šokantne scene kriva letnja suša?“, pitao je novinare N1 Slovenija par iz Irske prilikom posete Zelencima.

Ni mladi par iz Belgije, koji je došao u Sloveniju na odmor, nije mogao da sakrije čuđenje: „Izgleda kao degradirano područje. Da, razočarani smo“.

Očekivali su netaknutu prirodu i kristalno čiste izvore koji ključaju iz krečnih slojeva jezera, dajući vodi živopisnu smaragdno zelenu boju.

U normalnim uslovima Zelenci imaju stalnu temperaturu od 5 do 6 stepeni Celzijusa i ne smrzava se zimi. Dno je prekriveno poroznim jezerskim krečom koja neprestano propušta podzemnu vodu u obliku „vulkana“, što je jedinstven primer u Sloveniji. Zelenci su 1992. godine odlukom opštine Jesenice proglašeni rezervatom prirode.

Turisti ne štede na negativnim komentarima ni na društvenim mrežama. Jedan od korisnika je Zelence opisao kao „prljavu jamu iskopanu bagerom”, drugi je napisao da je reč o „loše održavanoj i blatnjavoj laguni”.

„Vodostaj u Zelencima sve vreme raste i opada, zavisi od padavina“, rekao je Metod Rogelj iz kranjske filijale Zavoda za zaštitu prirode. Jednom Zelenci mogu biti jezero, a drugi put – posebno leti – nivo može pasti za metar ili čak metar i po, objasnio je on.

Povezana vest

Stanje u kome su sada je zaista neobično čak i za njega. „Nikada ih nisam video u takvom obliku“, priznao je. On smatra da je to rezultat novih ekstrema izazvanih klimatskim promenama.

Na isto je upozorio Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora. On je rekao da je stanje Zelenca bilo prilično loše celo leto, ali je dodao da do sada u turističko-informativnim centrima nisu zabeleženi negativni komentari.

„Ljudi se čak i ne čude, jer je leto počelo snimcima i fotografijama presušenih reka širom Evrope. Turisti situaciju u Zelencima doživljavaju kao deo globalnog problema koji je sada zahvatio i nas“, ocenio je on.

Uprkos kiši u proteklih deset dana, verovatno je za ekstremnu sušu i zabrinjavajuće stanje jezera i močvarne okoline kriva vrućina u letnjim mesecima.

„Voda koja teče sa okolnih planina prvo ispunjava podzemne prostore ispred Zelenca. Tek kada se napune voda poteče do Zelenca, a to traje neko vreme“, rekao je Rogelj.

Izvor: Srđan Živulović/BOBO, N1
Izvor: Žiga Živulović jr./BOBO, N1
Izvor: Srđan Živulović/BOBO, N1
Izvor: N1
Izvor: Denis Sadikovič/N1
Izvor: N1
Izvor: Denis Sadikovič/N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1

Rogelj ne može da prognozira koliko će vremena biti potrebno da rezervat prirode ponovo zablista, ali će „detaljno pratiti situaciju”. Rogelj je upozorio da je trenutna situacija u Zelencima zabrinjavajuća.

Životinje i biljke su navikle na fluktuacije nivoa vode, ali mnoge nisu prilagođene ekstremnim uslovima.

„Kada je manje vode, toplije je, rastu alge, sigurno ima promena koje trenutno ne možemo ni da primetimo. To utiče na ceo ekosistem, jer su svi procesi isprepleteni“, objasnio je Rogelj.

Prema njegovim rečima, Sava Dolinka ima sreću što ima Zelence na samom početku. „Oni se ponašaju kao sunđer koji upija vodu kada je ima dovoljno i postepeno je oslobađa tokom leta ili suve zime“, kaže on i dodaje da je upravo to razlog što nizvodna Sava Dolinka ređe presuši, pa ekosistemi lakše opstaju, što je za ovakve rečne sisteme izuzetno važno.

Zelenci pružaju dom ugroženim životinjskim vrstama. Tu, na primer, žive skerlet (ptica), brkati slepi miš i živorodni gušter. Na crvenoj listi je i biljka mesožderka okruglasta rosa, koja potpada pod propis o zaštićenim biljnim vrstama.

„Niko ne može preko noći da popravi stanje na Zelencima. Ako negde uzmemo vodu i pošaljemo je u Zelence, drugde neće biti dovoljno. Nadam se da ćemo kao društvo uspeti da saniramo štetu koju smo decenijama nanosili i koja se sada manifestuje u klimatskim promenama. Da li ćemo uspeti zavisi od svih nas“, zaključio je Rogelj.

Komentari

Vaš komentar