U Zoološkom vrtu u Pragu koronavirusom se zarazili lavovi i gorila

Ljubimci 25. feb. 202119:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/David W Cerny

U Zoološkom vrtu u Pragu, najverovatnije od negovatelja, zarazila su se virusom korona dva indijska lava i zvezda vrta, mužjak gorile Rihard, pokazalo je testiranje uzoraka, saopštio je direktor Zoo vrta u češkoj prestonici Miroslav Bobek.

„Simptomi kovid-19 su kod njih za sada veoma blagi. Lavovi Jamvan i Suči imaju kijavicu i kašljucaju a Rihard nema apetit i umoran je. U saradnji sa Veterinarskom inspekcijom testiraćemo i druge životinje. Obaviće se i sekvecioniranje uzoraka da se utvrdi o kojoj varijanti virusa korona je reč“, rekao je Bobek.

Zoološki vrt u Pragu, koji je zbog sanitarnih mera povodom pandemije zatvoren, stupio je u vezu sa drugim Zoo vrtovima koji su zabeležili zarazu virusom korona kod svojih životinja.

„Gotovo je sigurno da se, kao što se desilo u Zoo vrtu u Bronksu ili San Dijegu, uprkos svim merama i oprezu zaraza prenela sa negovatelja koji su imali kovid-19“, rekao je Bobek.

Rihard, 30-godišnji vodja čopora zapadnih nizinskih gorila u Zoo vrtu u Pragu, miljenik je Čeha a i svetsku slavu je stekao u dobrotvornoj parodiji na rijaliti, Ogoljeni, projektu češkog javnog radio servisa, Češke televizije i Zoo vrta kada su od 2005. do 2008. kamere snimale život tada šest gorila u praškoj grupi, a gledaoci Češke televizije i slušaoci Češkog radija glasali ko će dobiti glavnu nagradu, 12 lubenica.

Taj „ponešto drugačiji rijaliti“ u kojem je lubenice osvojio Rihard nastavljen je reportažama života gorila u prirodi a zahvaljujući Ogoljenima Zoološki vrt u Pragu počeo je da skuplja novac, od tada pomaže stanici za zaštitu primata u mestu Limbe u Kamerunu i ima i druge projekte pomoći da se zaštite ugrožene gorile u njihovom prirodnom staništu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar