Šest pasa u Belgiji uspešno obučeno za otkrivanje koronavirusa kod ljudi

Ljubimci 09. mar. 202114:372 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Belgijski naučnici pri Univerzitetu u Gentu uspeli su da obuče šest pasa za otkrivanje koronavirusa kod čoveka, izjavio je mikrobiolog Kris Kalevert za flandrijski javni servis VRT.

Rezultati, koje psi u otkrivanju koronavirusa postižu čulom mirisa, pouzdaniji su od rezultata brzog testa. U čak 95 odsto slučajeva psi su otkrili osobu zaraženu koronavirusom.

Povezane vesti

Prema rečima mikrobiologa Kalverta, psi su savršena alternativa korona testu, sa tom razlikom što korona psi mogu veoma brzo i jeftino da testiraju veliki broj ljudi.

Ljudima se uzima bris ispod pazuha, sa vrata ili ruke, zatim se uzeti brisevi u posudama u zatvorenoj prostoriji ponude psima, objasnio je Kalvert.

Psi mogu da nanjuše jedinstven miris reakcije čovekovog imunog sistema na koronavirus. Ljudski imuni sistem na svaki virus reaguje specifičnom kombinacijom molekula. Tako čovekova imuna reakcija na koronavirus ima drugačiji miris od reakcije na virus gripa. Prema navodima Univerziteta u Gentu, psi mogu da otkriju i britanski, južnoafrički i brazilski soj virusa.

Korišćenje pasa u otkrivanju koronavirusa ima još dve velike prednosti u odnosu na test – dok se na rezultat brzog testa čeka između deset i petnaest minuta, korona pas je već za minut završio test. I cena je mnogo niža, umesto nekoliko desetina evra koliko košta test, test koji uradi obučen pas u proseku košta oko jedan evro.

Iako još nije poznato gde će se obučeni psi koristiti, niti da li će se projekat obuke pasa nastaviti i u drugim zemljama, već sada je jasno da su mogućnosti primene veoma velike, na aerodromima, ali i na koncertima i festivalima, u školama i univerzitetima, na svim mestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi i gde postoji rizik od širenja zaraze, naveo je Kalevert.

Za sada psi još uvek moraju u zatvorenim prostorijama da testiraju uzete uzorke, ali je plan da se dalje obučavaju kako bi to mogli nesmetano da čine i među ljudima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar