Pokloniti ljubimca za Novu godinu – statistika kaže da to nije dobra ideja

Ljubimci 27. dec 202122:297 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay.com/ mac231

Tokom praznika mnogi se odluče da poklanjaju ljubimce deci i dragim osobama. Udruženja koja se bave zaštitom životinja nisu za tako nešto.

Aleksandar Gavrić iz organizacije „Animal Rescue Srbija“ kaže da i sami pokreću kampanju, a i da svetske velike organizacije koje se bave udomljavanjem životinja u ovom periodu ne udomljavaju životinje. Naime, kako prenosi, statistika pokazuje da se veliki broj životinja vrati ili na ulicu ili nestane.

Pročitajte još:

„Te životinje su uzete kao poklon, a mi kažemo – životinje nisu pokloin, nisu igračke. Možete da kupite plišanog psa i da ga kasnije bacite u kontejner, a to ne možete da uradite sa psom“, navodi Gavrić. A, nažalost, takvi su slučajevi česti.

Tokom leta imamo najezdu kunića, koji su uzimali tokon novogodišnjih praznika, kada su bili mali, patuljasti kunići, onda su oni porasli, počeli da se osećaju neprijatno, u malom su prostoru, u kavezu, ljudi ne mogu da ih drže, naročito kad idu na odmor i izbacuju oih napolje, kaže sagovornik N1. On dodaje da su leti parkovi u Beogradu puni kunića.

Takođe, Gavrić je u Novom danu govorio o još jednom problemu sa kojim se u toj organizaciji hvataju u koštac. Naime, kaže da imaju sve više prijava iz inostranstva, i stranaca i naših ljudi, koji ih zovu i prenose da se mnogo životinja švercuje iz Srbije.

„U razvoju je taj projekat, moramo da otkrijemo informacije da bi mogli da da znamo s čime da se borimo. Veliki je problem šverc životinja, ne samo iz Srbije, već iz celog regiona. Ceo Balkan je poznat po tome da se ovde mnogo životinja švercuje u zapadne zemlje. To je veliki biznis od kog mnogi žive nelegalno, tako da mi pokušavamo da uredimo i te stvari, takođe“, rekao je Gavrić.

Komentari

Vaš komentar