Otmica kućnih ljubimaca u Engleskoj postaje krivično delo

Ljubimci 03. sep. 202111:152 komentara
Podeli:
Ljubimci
Izvor: Shutterstock

Otmica kućnih ljubimaca biće proglašena krivičnim delom u Engleskoj nakon porasta prijavljenih krađa tokom zatvaranja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Krađa kućnog ljubimca trenutno se tretira kao gubitak vlasnikove imovine, ali ministri žele da se novim zakonom prizna emocionalni stres koji može izazvati.

Utvrđeno je da je prošle godine tokom lockdowna prijavljena krađa oko 2.000 pasa.

Radna grupa, koju čine vladini službenici, policija, tužioci i lokalne vlasti, primila je dokaze od grupa za zaštitu životinja, aktivista za kampanju, akademika i drugih stručnjaka.

Njihov izveštaj je utvrdio da je sedam od 10 krađa kućnih ljubimaca koje je zabeležila policija uključivalo pse.

Nije poznato koja bi mogla da bude najveća kazna za krivično delo otmice kućnih ljubimaca po novom zakonu.

Iako je prema Zakonu o krađi iz 1968. godine za izvršenje krivičnog dela predviđeno maksimalnih sedam godina zatvora, ministri kažu da je malo dokaza da se to primeni i u ovom slučaju, jer je težina kazne delimično određena novčanom vrednošću otuđene stvari.

„Krađa kućnog ljubimca užasan je zločin koji može uzrokovati velike emocionalne tegobe porodicama, dok bezosećajni kriminalci pune džepove. Novi zakon o otmici kućnih ljubimaca priznaje da su životinje daleko više od imovine i daće policiji odrešene ruke za izvođenje ovih bolesnih pojedinaca pred lice pravde“, izjavila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Komentari

Vaš komentar