Nemačka policija prekinula ilegalnu trgovinu štenadi iz Hrvatske

Ljubimci 14. apr. 202114:53 > 14:59
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tyrone Siu/Ilustracija

Policija u nemačkom Ravensburgu prekinula je krijumčarski lanac kojim su štenci rasnih pasa ilegalnim putem iz Hrvatske prebacivani u Nemačku, saošteno je u sredu.

“Policija je privela jednog 33-godišnjaka i jednog maloletnika koji se sumnjiče da su iz Hrvatske u Nemačku ilegalno prebacivali štence”, stoji u saopštenju policije u Ravensburgu.

U konkretnom slučaju se radi o štencima nemačkog oštrodlakog ptičara, starim osam nedelja, koji su, prema nemačkim zakonima, prerano odvojeni od majke.

Nemački zakoni dozvoljavaju prodaju štenaca tek nakon 15 nedelja starosti, vakcinisanja protiv besnila i tronedeljnog karantina.

Osumnjičenima se stavlja na teret i da su prekršili zakone o transportu životinja. Kod zaplenjenih štenaca je dijagnostifikovano virusno oboljenje uzrokovano parazitima.

U stanu pronašli i štence pasmine šar pei

U stanu privedenog 33-godišnjaka pronađene su još dva štenca pasmine šar pei, a policija trenutno istražuje da li se radi takođe o ilegalno uvezenim štencima.

Krijumčari štenaca su upali u ruke policiji nakon što je jedna aktivistkinja udruženja koje se bore protiv ilegalne trgovine pasa preko interneta dogovorila lažnu kupovinu štenaca.

Na upit Hine policija u Ravensburgu nije htela da kaže dal i se radi o hrvatskim državljanima, ali je potvrdila da se radi o “osobama povezanim s Hrvatskom”.

Ilegalna trgovina štencima, posebni iz istočnih članica Evropske unije, ali iz Srbije, već je godinama unosni posao, a u vreme pandemije se, zbog pojačane potražnje, ilegalna trgovina intenzivirala, a cene štenaca naglo porasle.

Komentari

Vaš komentar