Najveća svetska izložba pasa otkazana zbog pandemije

Ljubimci 26. mar. 202123:51
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Organizatori najveće svetske izložbe pasa Krafts u Engleskoj izjavili su da taj događaj, sa tradicijom dugom 130 godina, neće biti održan u julu, zbog pandemije koronavirusa.

Kenel klub koji svake godine organizuje to prestižno takmičenje, odlučio je da otkaže događaj koji je trebalo da bude održan od 15. do 18. jula, zbog „stalne nizvesnosti vezane za pandemiju kovida-19“, i brige za bezbednost hiljada učesnika.

Ova mera iz predostrožnosti objavljena je u vreme kada je britanska vlada dala 21. juni kao okvirni datum za potpuno ukidanje svih restrikcija uvedenih radi suzbijanja širenja virusa.

Britanija, koja je najteže pogodjena zemlja pandemijom u Evropi sa više od 126.500 umrlih, sada prolazi kroz treće zaključavanje, iz koga se nada da će brzo izaći zbog kampanje vakcinacije, među najuspešnijim na svetu.

Organizatori izložbe nisu, međutim, tog mišljenja i sa „dubokim žaljenjem“ su doneli odluku da otkažu Krafts, ocenivši da je „vrlo malo verovatno“ da će strane sudije i učesnici moći da prisustvuju, u svetlu nedavnih izjava i pojave trećeg talasa zaraze korona virusa u Evropi.

„Vrlo smo razočarani što smo morali da otkažemo Krafts prvi put od 1954. godine, i to kada je trebalo bude 130. godišnjica“, izjavio je u saopštenju predsednik organizacije Tom Mater i dodao da nije doneo tu odluku olako.

Izložba u kojoj učestvuje oko 27.000 pasa bila je u martu 2020. jedan od poslednjih velikih javnih dogadjaja u Velikoj Britaniji pre nego što je premijer Boris Džonson proglasio prvi lokdaun.

Ove godine Kenel klub već je odložio događaj od marta za julli, zbog trećeg zaključavanja. Sledeće izdanje ovog četvorodnevnog dogadjaja sada je predvidjeno za mart 2022. godine.

Izložba koja je prvi put održana 1891. otkazana je samo tri puta u prošlosti, za vreme Prvog i Drugog svetskog rata i 1954. zbog štrajka električara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar