Istraživanje: Kućni papagaji žude za povratkom u divljinu

Ljubimci 06. okt. 202114:348 komentara
Podeli:
papagaji
Izvor: Pixabay

Izmišljena vrsta papige Norveški plavac, fiktivna ptica proslavljena u komediji Monti Pajton koja je živela u kavezu, a tugovala za fjordovima, čini se da ima para u stvarnom životu - naučnici su utvrdili da prave papige - kućni ljubimci, pate od nostalgije.

Prema novom istraživanju koje je objavilo britansko Kraljevsko društvo, što je veći mozak ptice u zatočeništvu, veća je verovatnoća da će pokazati “oblike abnormalnog ponašanja”, poput žvakanja rešetki kaveza ili čupanja sopstvenog perja.

Veća “sklonost bolestima” i “očigledno skraćenom životnom veku” kod inteligentnijih vrsta papagaja u zatočeništvu odražava neusklađenost između zatočeništva i života u divljini, kažu akademici s Britanskog univerziteta u Bristolu i Univerziteta Bristol, kao i Univerziteta Guelf i Utreht u Holandiji.

“Razmeri zatočeništva koji ograničavaju prirodno ponašanje životinja” i smanjuju njihov domet “u traženju hrane, donošenju odluka i kognitivnom rešavanju problema” dovode do “frustracije”, otkrili su istraživači.

Aktivnije i inteligentnije divlje papige mogu provesti do 75 posto svog vremena u potrazi za hranom, prema stručnjacima, rešavajući probleme i donoseći odluke što zarobljene ptice ne mogu da nadoknade time da nauče na primer rečenicu “Polly želi kreker.”

Papagaji u divljini često su “prirodno društvene” životinje, ali takve vrste često žive bez ikakvog društvenog kontakta u zatočeništvu i preti im opasnost “dosade”.

Uopšteno govoreći, “inteligentne životinje imaju jedinstvene potrebe u zarobljeništvu kako bi bile u dobrom stanju”, kažu naučnici, preporučujući vlasnicima da ponude “prirodniju prehranu” i smisle “kognitivnu stimulaciju” kako bi oživeli okruženje za ptice u kavezu, koje bi inače mogle da završe ” tugujući za fjordovima” ili čak za ” bivšim”, kako je to bilo opisano u skeču Monti Pajtona 1969. godine.

Komentari

Vaš komentar