Francuska policija predstavila pse koji će na Kanskom festivalu „njušiti“ koronu

Ljubimci 08. jul. 202116:543 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Francuska lokalna policija predstavila je pse koji su obučeni da nanjuše koronavirus, a čiji zadatak će biti detekcija ovog virusa tokom festivala u Kanu.

Podsetimo, studije su pokazale da psi brzo uče kako da nanjuše zarazu koronavirusom.

Psi se mogu dresirati za otkrivanje više od 90 posto zaraza kovidom-19, čak i kad su pacijenti asimptomatski, pokazalo je istraživanje Londonskog fakulteta za infektivne bolesti i tropsku medicinu, objavljeno u maju ove godine.

Koristeći svoj izvanredan njuh psi su i ranije dokazali da mogu nanjušiti bolesti poput raka, malarije ili epilepsije.

Naučnici s Londonskog fakulteta za infektivne bolesti i tropsku medicinu svojom studijom su nastojali da ustanove mogu li psi da otkriju prepoznatljiv miris hemijskih jedinjenja povezanih s kovid pozitivnim osobama koje ne pokazuju simptome bolesti.

Prikupili su odeću i zaštitne maske ljudi s pozitivnim testom na blagi ili simptomatski koronavirus. Među odećom su bile čarape 200 osoba zaraženih koronavirusom koje su u laboratorijskim testovima podelili na šest pasa prethodno dresiranih tako da upozore na na prisutnost ili izostanak traženoga hemijskog jedinjenja.

Pse je trebalo obučiti tako da ne prepoznaju “lažno pozitivan rezultat”. “To znači da obučeni pas u potpunosti razume zadatak i dobija nagradu za prepoznavanje ispravnog negativnog rezultata testa, ali i ispravnoga pozitivnog rezultata”, pojasnila je Kler Gest s Fakulteta za infektivne i tropske bolesti.

Pokazalo se da su psi koji su učestvovali u studiji uspešno identifikovali između 82 i 94 posto uzoraka kovida.

Nakon toga su naučnici proučili u kolikoj su meri efikasni ovi rezultati u otkrivanju blagih ili asimptomatskih slučajeva kovida-19, uporedivši ih s tradicionalnim PCR testovima.

Izvor : REUTERS/Gonzalo Fuentes

Pokazalo se da uz pomoć posebno obučenih pasa koji se, na primer, koriste za proveru osoba na terminalima aerodroma, može otkriti 91 posto slučajeva, što rezultira 2,24 puta nižom stopom prenosa virusa nego samo u slučaju primene PCR testova, prenela je ranije Hina.

Ključna je činjenica da su psi znatno brži od ostalih testova, rekao je koautor studije Džejms Logan.

Jedna ranija studija, urađena u Finskoj prošle godine, pokazala je da psi nanjuše koronavirus verovatno putem urina.

Festival u Kanu traje do 17 jula, i na njemu će biti prikazano više od 60 filmova.

Komentari

Vaš komentar