Danas je „mačji praznik“ – međunarodni dan mačaka

Ljubimci 08. avg. 202117:3919 komentara
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/ Izabela Keppler

Danas je Međunarodni dan mačaka, jednog od najčešćih kućnih ljubimaca. National today piše da su od 2002. godine, zahvaljujući Međunarodnom fondu za zaštitu životinja, mace dobile svoj praznik.

Mačke su danas veoma popularni ljubimci, iako ih bije glas da su „hladna bića“. Nezavisne su, pustolovne, radoznale i imaju zadivljujuću fizionomiju.

Povezano:

U svojoj istoriji su imale i religiozni značaj. U starom Egiptu povezivane sa božanstvom, boginjom Bast, a egipatski sveštenici često su ih držali u hramovima upravo jer su verovali da su predstavnice ove boginje, koja je smatrana čuvarom faraona i najvišeg božanstva Ra. Inače, radi se o boginji rata i zaštitnici pozitivnih aspekata sunca, koja je u početku prikazivana kao lavica, a kasnije kao mačka ili žena- mačka koja nosi korpu.

Koliko su mačke poštovane u starom Egiptu ukazuje i to da je 1888. godine jedan poljoprivrednik slučajno pronašao grobnicu sa desetinama hiljadama mumificiranih mačaka. O mumificiranju mačaka pisao je i Herodot.

Međutim, mačke su tokom Srednjeg veka u Evropi izgubile svoj „ugled“, naročito zbog praznoverja. Naime, tokom pandemije poznate pod nazivom Crna smrt, koja je stigla u Evropu 1348. godine i odnela gotovo trećinu evropske populacije, prevladalo je mišljenje da su mačke prenosioci bolesti. Mnoge mace su tada bile ubijene, a tek od 1600. godine pa naovamo njihov „ugled“ je počeo da se popravlja, navodi National today.

I danas su „žrtve“ praznoverja, jer ima onih koji smatraju da će im doneti nesreću to što im je crna mačka prešla put. Međutim, danas su ipak prave pop ikone modernog društva jer ih je, kako navodi Nationaly today, oko pola milijardi.

 

Komentari

Vaš komentar