Sakae Kato, čovek koji je ostao da spasava mačke u ozračenoj Fukušimi

Ljubimci 05. mar. 202110:373 komentara
Podeli:
Fukušima, Sakae Kato, mačke
Izvor: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Pre deset godina Sakae Kato ostao je da spasava mačke koje su napustili njegovi susedi, koji su pobegli zbog zračenja iz obližnje nuklearne elektrane Fukušime.

On ne želi da ode. “Hoću da ostanem ovde i da se pobrinem  za poslednju”, rekao je iz svoje kuće u kontaminiranoj karantinskoj zoni. “Nakon toga želim umreti, bio to dan ili sat kasnije.”

Do sada je u svom vrtu pokopao 23 mačke. Pazi na još 41 mačku u svom domu i još jednoj praznoj zgradi na svom imanju. Kato hranu za mačke lutalice ostavlja u spremištu koje greje. Takođe je spasio psa Počija.

Taj 57-godišnjak, nekada vlasnik malog građevinskog poduzeća, kaže da je njegovu odluku da ostane dok je 160.000 ljudi evakuisano iz toga područja delom postakao šok koji je doživeo pronalazeći mrtve kućne ljubimce u napuštenim kućama u čijem je rušenju učestvovao.

Mačke su mu takođe dale razlog da ostane na zemljištu koje je već tri generacije u vlasništvu njegove porodice. “Ne želim otići, volim da živim u ovim planinama”, rekao je stojeći ispred svoje kuće koju sme posetiti, ali, tehnički, u njoj ne sme da spava.

Dvospratna drvena konstrukcija u lošem je stanju. Trule podne daske propadaju. Prepuna je rupa u kojima su zidni paneli i crepovi izbačeni snažnim potresom zemlje prošlog meseca, pobuđujući zastrašujuća sećanja na razorni potres 11. marta  2011. godine, koji je izazvao cunami i nuklearnu katastrofu. “Moglo bi trajati još dve ili tri godine. Zidovi su se počeli naginjati”, rekao je Kato.

Dekontaminacija na poljima u blizini njegove kuće signal je da će se ostalim stanovnicima uskoro omogućiti povratak. Procenjuje da mesečno troši 7000 dolara na svoje životinje, od čega deo za kupovinu pseće hrane za divlje svinje koje se okupljaju blizu njegove kuće u zalazak sunca. Poljoprivrednici ih smatraju štetočinama, a takođe ih krive za rušenje praznih domova.

Kato je 25. februara uhapšen pod sumnjom da je oslobodio divlje svinje uhvaćene u zamkama koje je u  novembru  postavila japanska vlada. U vreme objavljivanja ovog članka, još je uvek u pritvoru zbog ispitivanja.

Jumiko Koniši, veterinar iz Tokija koji pomaže Katu, rekao je kako lokalni volonteri brinu o mačkama na njegovom posedu, ali da je barem jedna uginula otkako je pritvoren.

Trajni strah

Otprilike 30 km jugoistočno, još uvek u zabranjenoj zoni, Hisae Unuma takođe istražuje stanje svoje kuće, koja je izdržala potres pre deset godina, ali je sada blizu kolapsa nakon što je godinama odolevala vetru, kiši i snegu.

“Iznenađena sam da još uvek stoji”, rekla je 67-godišnja poljoprivrednica. „Odavde sam mogla videti svoju stoku na polju”, rekla je pokazujući na dnevnu sobu, pogled koji je sada prekrio splet bambusa.

Unuma je pobegla jer je rashladni sistem u nuklearnoj elektrani Tokyo Electric Power Co, udaljen 2,5 km, otkazao, a njegovi su se reaktori počeli topiti.

Vlada koja je Fukušimu prihvatila kao simbol nacionalnog preporoda u jeku priprema za Olimpijske igre u Tokiju, podstiče stanovnike da se vrate u dekontaminiranu zemlju.

Trajni strah zbog nuklearne elektrane, radnih mesta i loše infrastrukture mnoge ipak sprečava da se vrate.

Unuma, sada poljoprivrednica u prefekturi Saitama u blizini Tokija, gde je njen suprug umro pre tri godine, neće se vratiti čak i ako vlada sanira radioaktivno tlo na njenim poljima. Nivoi zračenja oko njene kuće približno su 20 puta veći od onih u Tokiju, prema očitavanju dozimetra koje je sproveo Rojters.

Samo će se uklanjanjem Fukašiminih radioaktivnih jezgara osećati sigurno, što će biti zadatak za koji će trebati decenije. “Nema veze s pretnjom od potresa, ti bi reaktori mogli eksplodirati ako neko samo baci alat na pogrešno mesto”, rekla je.

Pre četvorosatne vožnje do svog novog doma, Unuma je posetila Ranč nade, farmu goveda u vlasništvu Masamija Jošizave, koji je prkosio naredbi za uklanjanje svoje ozračene stoke u znak protesta protiv vlade i Tokyo Electric Power.

Na farmi je među 233 bika poslednji preživeli bik iz stada od 50 grla koje je Unuma nekad imala, i jedna od njenih poslednjih živih veza sa životom pre katastrofe.

Komentari

Vaš komentar