Animal Rescue Serbia od 1. jula više nije u mogućnosti da spasava životinje

Ljubimci 04. jul 202217:37 > 05. jul 2022 08:0612 komentara
Podeli:

Organizacija Animal Rescue Serbia saopštila je da od 1. jula 2022. više neće biti u mogućnosti da spasava životinje iz najtežih situacija. O tome je u Danu uživo govorio Aleksandar Gavrić iz te organizacije.

Nakon više od šest godina volonterskog rada i besplatnog spasavanja svih domaćih i divljih vrsta životinja, izlažući se svakodnevno opasnostima po život spasilaca, iza sebe ova organizacija ima više od 5.000 spasenih životinja.

Za to vreme smo obučili preko 20 spasilaca i isto toliko asistenata, ali su svi, pa i poslednji spasilac, pre mesec dana, morali da nađu zaposlenje kako bi obezbedili egzistenciju. Svi naši apeli da je potrebno da imamo plaćene spasioce i da je neophodno da se status tako specifične službe sistemski reši, nisu urodili plodom. Volonterizam, naročito tako rizičan, ne može da traje dugo i pokušavali smo do poslednjeg trenutka nekako da premostimo krizu, ali nije uspelo“, navedeno je u saopštenju organizacije.

Kada bismo imali plaćenu civilnu službu za tehničko spasavanje životinja, Beograd bi bio drugi grad u svetu koji bi mogao da se pohvali takvom jedinstvenom službom, navode.

Kako su dodali u saopštenju, dispečerski broj 0648210200 će ostati i dalje u funkciji i odazivaće se svakog od 365 dana u godini, ali sa skraćenim vremenom javljanja dispečera od 12-20 časova. Na tom broju građani će, kao i do sada, moći da dobijaju sve potrebne informacije u vezi sa životinjama, ali i savete kako da sami pomognu životinjama i izbave ih iz teških i rizičnih situacija, a da pri tome budu bezbedni. Makar tako će naše višegodišnje iskustvo terenskog spasavanja moći posredno da pomogne životinjama, navedeno je na sajtu.

Komentari

Vaš komentar